A Mészáros Lázár utcát a teherforgalomtól mentesítő út megépítéséről határoztak a képviselők a csütörtöki testületi ülésen. Az elkerülő szakasz az év közepére készül el, addig súly- és sebességkorlátozással szabályozzák a forgalmat az utcában. Polgármesteri kezdeményezésre az érintett cégekkel összefogva dolgozta ki az önkormányzat a minden fél számára megnyugtató megoldást. Az új útszakasz megépüléséig 7.5 tonnás súlykorlát lesz érvényben az utcában, tehát egy busznál nem nehezebb teherautó hajthat csak be.

– Ezek a teherautók korlátozás alá esnek, ami azt jelenti, hogy 30 km/h-val haladhatnak az utcában. Aki nem tartja be a sebességet, vagy akármilyen egyéb panasz érkezik a munkájára, azt a sofőrt – a megállapodás szerint – azonnal lecserélik a cégek. Ezek a teherautók fel vannak szerelve GPS nyomkövetőkkel, amik folyamatosan rögzítik a járművek sebességét és mozgását, így pontosan látható lesz, hogy mi történik az utcában – fejtette ki a polgármester.

Egy lakossági fórum keretében már tájékoztatták az utcában élőket a tervekről és a változásokról. Itt elhangzott, hogy minden nap azokban a kiemelt időszakokban, amikor a szülők a Csicsergő Óvodába viszik, illetve amikor onnan elhozzák a gyerekeket, a cégek tovább mérséklik a szállítást annak érdekében, hogy fennakadás nélkül lehessen eljutni a Mészáros Lázár úti intézményhez. Horváth Richárd polgármester megköszönte a Mészáros Lázár utca lakóinak türelmét, és hogy megértéssel fogadták a változásokat.

A testületi ülésen Basa Zoltán, az Együtt Hatvanért Egyesület képviselője megemlítette, hogy a probléma nemcsak a Mészáros Lázár utcát érintheti. Ezt Horváth Richárd polgármester cáfolta. A városvezető szót emelt az ellen, hogy az ellenzék politikai kérdést csinál egy valótlan problémából, ezzel szemben, amikor 2009-ben a Kölcsey Ferenc utcát sújtotta ténylegesen kamionforgalom, az akkori városvezetés nem törődött a lakókkal, és nem kerestek valódi megoldást a problémára.