Május elsején a Népkertben a főzőcsapatok már kora reggel elfoglalták állásaikat, majd megkezdődtek az előkészületek a versenyre. A zöldségek pucolásával, kockázásával, húsok feldolgozásával, tűzrakással, valamint a gázpalackok beindításával kezdték a napot a nevezők. A programot Horváth Richárd polgármester nyitotta meg, aki kitért arra, hogy a megmérettetés nem elsősorban a finom ízekről szól, a fő cél az, hogy a hatvaniak jól érezzék magukat, kikapcsolódjanak a szabadban és élvezzék a jó időt. Idén Nagy Zoltán királyi főszakács a zsűri elnöke, aki szerint kreatív és izgalmas receptekkel készültek a hatvaniak. Elmondta: több szempont alapján értékelik a csapatok ételeit. – Egy ilyen versenyen, nagyon fontos a csapatmunka is, valamint természetesen az ízek harmóniája. Adtunk néhány tanácsot is a versenyzőknek, így felhívtuk a figyelmüket a megfelelő időben történő fűszerezésre, valamint arra, hogy a tálalás is fontos szerepet tölt be az ételeknél – emelte ki.

A Liszt Ferenc Vasutas Nyugdíjas Klub tagjai is részt vettek a főzőversenyen, ők két kategóriában is neveztek. – Belsőségek felhasználásával készítjük az ételt, így csirkezúzát, valamint májat is tettünk a pörköltbe, majd tarhonyával tálaljuk – részletezte Berkes Jánosné, a Liszt Ferenc Vasutas Nyugdíjas Klub vezetője. A nyugdíjasok tányérdesszerttel is jelentkeztek a versenyre, így herőcét is készítettek az eseményen. A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezete is kitelepült a rendezvényre, gulyáslevest főztek, ahogy fogalmaztak egyedi receptúra alapján. – Sokszor készítettük már el ezt az ételt, azonban most, olyan összetevőket is tartalmaz, melyeket először adtunk a megszokott recepthez. Igyekeztünk különlegessé tenni és kreatívan fűszerezni – fejtette ki Kisné Talabér Zsuzsanna.

A hatvani Roma Nemzetiségi Önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan idén is benevezett a főzőversenyre. 150 adag cigánykáposztával készültek, eredeti vecsési káposztából. – A receptünk nagyon különleges, hiszen rengeteg füstölt húst használtunk fel, így többek között gazdagítottuk kolbásszal és szalonnával is. Érdekesség, hogy az ételbe a megszokottól jóval több hagyma került, ettől is egyedibb – részletezte.

Ameddig az ételek készültek, a városi majálison a gyermekek vidámparki játékokon szórakozhattak, volt ugrálóvár, dodgem, valamint vásár tele édességgel. A Hatvani Thai Box Klub is kitelepült a rendezvényre, így küzdősport mérkőzéseket is megtekinthettek az érdeklődők. – A ringben különböző stílusok versenyeznek egymással, nagyon jól felkészült sportolók bizonyítják tudásukat, emellett a legfiatalabb tehetségek is bemutatkoznak a hatvaniaknak – mondta Hatvani Ferenc, a Hatvani Thai Box Klub edzője.

A programon idén 22 csapat főzött, közülük 14-en vettek részt a versenyen, melynek eredményhirdetése is megtörtént a majálison, idén is ajándékcsomagokat és érmeket vehettek át a legjobban teljesítő csapatok. Hagyományőrző és egytálételek kategóriában Hatvan Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata kapta az elsőnek járó kitüntetést. A legfinomabb belsőségek vagy azok felhasználásával készült ételt a Gáspár András Bajtársi Egyesület főzte. A legjobb saját vagy családi receptúra a Rózsai borjúk főzőcsapaté volt. A legfinomabb helyben készített desszertet pedig a Köménymagok fantázianevű társaság alkotta meg.

Fotó: Albert Péter