Már csak pár napja maradt azoknak a végzős középiskolás tanulóknak, akik a következő tanévben valamelyik felsőoktatási intézmény hallgatói szeretnének lenni. Még február 15-ig lehet leadni a továbbtanulással kapcsolatos jelentkezéseket.

A Hatvani Bajza József Gimnázium diákjai közül Kürtös Léna az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, nemzetközi tanulmányok szakát jelölte meg, első helyen. A tanuló elmondta, miért választotta ezt a területet. – Az idegen nyelvek mindig jól mentek nekem, szerintem mostanában egyre fontosabb nyelvet tanulni, és ezt az egyetemen jobban el tudom sajátítani – részletezte.   

Rácz Máté villamosmérnöknek készül. A diák számára nem jelentett gondot az elektronikus felület kezelése a felvételi jelentkezés leadása során. – Kaptunk egy eligazítást az iskolában. Ez megkönnyítette a dolgunkat. Egyébként könnyen átlátható, egyszerű, és érthető a digitális felület használata. Semmilyen problémám nem volt vele. Szerintem az osztálytársaimnak is sikerült – mondta.   

Bár a felvi.hu felülete könnyen kezelhető, mégis van pár változás, amit érdemes tudniuk a jelentkezőknek – erre hívta fel a figyelmet az Oktatási Hivatal elnökhelyettese. Vanó Renáta hangsúlyozta, ettől az évtől elektronikus formában, ügyfélkapus bejelentkezésen keresztül lehet elindítani a jelentkezést a felsőoktatási intézmények esetében. Fontos, hogy nem kell feltölteniük a nyelvvizsga és az érettségi bizonyítvány adatait azoknak, akik az elmúlt pár évben szerezték meg a tanulmányaikat. – Viszont, a következő dokumentumokat fel kell tölteni: a középiskolai bizonyítvány minden egyes oldala. Tehát, ne csak az utolsó két év eredményeit töltsék föl a diákok, hanem a korábbi éveket is. Továbbá, meg kell adni azokat a dokumentumokat, amelyekre intézményi pontot várnak a jelentkezőink. A meghirdetett képzéseknél lehet megtalálni, hogy melyik egyetem, milyen jogcímen ad pontot – részletezte.

Vanó Renáta hozzátette, hogy azokat az igazoló dokumentumokat, amelyek csak február 15-e után állnak rendelkezésre, áprilistól legkésőbb július 10-ig lehet feltölteni a rendszerbe.

Az Oktatási Hivatal elnökhelyettese hozzátette, hogy a felvételi jelentkezés az első három megjelölt hely esetében ingyenes, azonban ezen fölül minden plusz kategória 2000 forintba kerül. Továbbá előfordulhat, hogy az intézmények személyes megjelenéshez kötött eseményt szerveznek, amely esetben egy kisebb tételű igazgatási díjat kell majd megfizetni.

További részletes információk olvashatóak a http://www.felvi.hu weboldalán.