Számos könyvújdonsággal várja az olvasókat az Ady Endre Könyvtár. Az intézményben üzemel gyermek- és felnőtt részleg, ahol mindenki megtalálja az érdeklődési köréhez illő kötetet. A gyermekkönyvtár vezetője elmondta, hogy rendszeresen rendelik a legújabb köteteket, figyelembe véve azt, hogy mire kíváncsiak a gyerekek. – Vannak népszerű szerzők, Geronimo Stilton és Tea Stilton legújabb köteteit mindig megtalálják a gyerekek, ezeket nagyon szeretik. A magyar szerzők is közkedveltek, például Berg Judit, Wéber Anikó, valamint Kácsor Zoltán könyvei igencsak népszerűek – foglalta össze Vitayné Kepes Gabriella.

A felnőtt részlegen két csoportba sorolva találhatóak a kötetek, szépirodalmira és szakirodalmira, emellett itt találhatóak a kamaszoknak íródott könyvek. Itt is odafigyelnek arra, hogy a legfrissebb könyveket is megtalálják az olvasók a polcokon. – A kolléganőmmel mindennapi kapcsolatban vagyunk olvasóinkkal, mindig meghallgatjuk a véleményüket. Az ő igényeiket is figyelembe véve vásároljuk a könyveket – mondta Seres Márta, tájékoztató könyvtáros. Hozzátette, hogy alapvető feladatuknak tartják, hogy a kortárs magyar irodalom alkotásait eljuttassák az olvasókhoz. Kiemelte továbbá, fontos, hogy a klasszikusok is meglegyenek a könyvtárban, így például a 70 év után újra fordított Háború és béke Lev Tolsztojtól.

A szakkönyvtár is folyamatosan naprakész, így megtalálhatóak ezen a részlegen olyan kiadványok, melyekkel alapos kutatómunkát lehet végezni. – Legtöbb esetben diákok szoktak jönni felkészítő tanáraikkal, akik egy-egy tanulmányi versenyre készülnek. Ők egy adott témakörrel jönnek, aminek a kutatásában segítünk. Megfelelő szakirodalmi könyveket, folyóiratokat nézünk, keresünk az archívumunkban, esetleg a helytörténeti gyűjteményünkből kiválasztjuk a témába illő információkat és ezeket bocsátjuk a rendelkezésükre – részletezte Görög Viktória tájékoztató könyvtáros. Elmondta továbbá, hogy az olvasói gépeken hozzáférés van az összes digitalizált magyar folyóirathoz, amihez minden könyvtári tag hozzáférhet.

Az intézményben két olvasóklub is működik, egy a felnőtteknek, egy pedig a kamaszoknak. Ezek nagyon népszerűek a tagok között. Emellett több író-olvasó találkozót szerveztek már, így tavaly többek között találkozhattak Nyáry Krisztiánnal és Závada Pállal is az érdeklődők.

A programok célja az olvasás népszerűsítése, az információk átadása és a közösségszervezés. Idén is változatos eseményekkel várja a látogatókat az Ady Endre Könyvtár. Tartanak teakóstolással egybekötött előadást az egészségmegőrzésről, Valentin-nap alkalmából nyílik majd emlékkönyv bemutató. Kiállítás szerveznek Bugyi István József grafikusművész alkotásaiból, a téli időszak utolsó programja pedig Juhász Előd Zenebutik-Zenehíd című előadása lesz, ami egyben egy kötetbemutató is.