A Hegymenet Klub több mint húsz fogyatékossággal élő tagjának alkotásaiból nyílt kiállítás „Ezer színe a világnak…” címmel a Grassalkovich Művelődési Házban. A megnyitón minden fiatal bemutatkozott, majd ünnepi műsort adtak. Ezt követően pedig Szinyei András alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket, aki hangsúlyozta, hogy a tárlatot a művek készítőinek látásmódja teszi igazán sokszínűvé. – Amikor az ajtóban megáll az ember és körbe pillant, azt látja, hogy milyen csodálatos világ tárul ki előtte. De bármelyik alkotáshoz közelebb megy az illető, mindegyikben egy-egy kis történetet, szép emléket lát, és sok munkát, amivel megcsinálták ezek a gyermekek, fiatalok a kiállított darabokat – mondta. 

A Hatvany-terem falain felfedezhetők különböző technikával készült művek: rajzok, papírgalacsinból készített képek, fotók és szőttes tárgyak egyaránt. Kosztyu Balázs több alkotása is megtekinthető, például egy színes festmény, ami azt ábrázolja, társaival hogyan készültek a nyitóműsorra. Amire mégis a legbüszkébb az a kézzel szőtt párnája. Azt mondta, hogy alapos tervezést, és többnapos munkát igényelt az elkészítése. – Először papírra lerajzoltam a mintát és a színeket, hogy milyenre szerettem volna elkészíteni, utána ez alapján csináltam meg a párnát – foglalta össze.

Friedrich Tünde, a Hegymenet Klub Térségi Szociális Intézmény terápiás munkatársa elmondta, hogy a kiállításon azt mutatják be, hogy mi, emberek milyen változatosak vagyunk. 

A gyerekek festményei, fotói, szőttesei tényleg ezer színei a világnak, ez a változatosság minden alkotáson megfigyelhető. Mindenki sokszínű, nincs két egyforma ember. A gyerekeink is nagyon változatosak, sok-sok évbe telt, míg megfigyeltük, hogy melyik fiatal hogyan szeret alkotni. Megtanultak szőni, van, aki kiválóan tud rajzolni, emellett különleges fotókat tudnak készíteni, ezeket mind kiállítottuk – részletezte.

Friedrich Tünde azt is hozzátette, hogy tagjaiknak rendszeresen szerveznek programokat, a kézműves foglalkozásokon kívül fejlesztő és ismeretterjesztő előadásokat tartanak több témakörben, így például megismerkedhetnek a fiatalok a zenével, művészetekkel és történelemmel, emellett kirándulni is gyakran járnak.

A kiállítás nyitvatartási időben tekinthető meg a művelődési ház falain szeptember 24-ig

Fotó: Albert Péter