Mindenszentek és halottak napja alkalmából sokan látogatnak el a temetőkbe, hogy elhunyt szeretteikre emlékezzenek és gyertyát gyújtsanak. Kocsik Mónika evangélikus lelkész azt tapasztalja, hogy sokak számára nehéz elfogadni az elmúlást. – Ami lezárult az nem végleges, hiszen azt a reményt adja nekünk Isten, hogy Jézus Krisztus azért halt meg a kereszten, hogy örök életünk legyen. Aki pedig ebben a hitben huny el, annak örök élete van, ahogy Jézus mondja, átment a halálból az életbe – részletezte.

Hozzátette, a napokban azért gyújtunk mécseseket, mert a gyertya fénye az örök világosság útjelzője. Jézus Krisztus azt mondja magáról, hogy ő a világ világossága, az élet. Amikor meggyújtjuk a gyertyákat, akkor arra gondolhatunk, hogy az örök élet fénye ott világít a saját reménységünkben, hogy egyszer majd találkozhatunk azokkal, akik most nincsenek velünk. Isten azt ígéri, hogy eljön az idő, amikor láthatjuk azokat, akik már előre mentek, és ha erre gondolunk az valóban egy vigasztalást ad és megnyugvást nyújt számunkra – mondta.

Az evangélikus lelkész kiemelte: mindehhez feltétlenül hinnünk is kell azt, hogy Isten, aki ezt a világot alkotta, arra is képes, hogy mindent újra teremtsen.

Kezdőkép: archív