Iskolás csoportokkal telt meg a Grassalkovich Művelődési Ház és díszkertje, elkezdődött a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál. Az első napon fellépett a Szépenszóló Társulat, akik a Zöld Péter meséjét adták elő, ebbe a kicsiket is bevonták. Zámborszky Eszter a társulat mesemondója úgy fogalmazott: a történetek, dalok és hagyományaink átadásával lehet leginkább a gyerekek képzelőerejét fejleszteni. – Azt vallom, hogy a fantázia, a képzelet világa olyan erőteljes eszköz az ember kezében, hogy azáltal képes arra, hogy teremteni tudjon. Akár egy szebb és jobb világot, akár valami újat, ami lehet, hogy még nincs is. Ha valamit el tudunk képzelni a fantáziánk segítségével, akkor azt meg is tudjuk valósítani – részletezte.

A díszkertben felállított mesejurtával, kézműves foglalkozásokkal és népi játékokkal várták a gyerekeket. Volt kötélhúzás, toronyépítés, csuhéjbabát és rózsát készíthettek, valamint zoknicsatán is részt vehettek a fiatalok. Széplaki Emira Viktória a Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskolából érkezett osztálytársaival. Azt mondta, hogy minden játékot kipróbált. – Nagyon jól érzem magam, előszőr azt gondoltam, hogy csak meg kell nézni egy műsort, utána itt leszünk pár órát. Amikor ovis voltam eljöttünk ide, sejtettem, hogy fogunk csinálni valamit, de nem gondoltam, hogy ennyi mindent – mondta.

Ez már a nyolcadik alkalom, hogy megszervezték az eseményt, melynek célja, hogy népszerűsítsék a mesemondást és a népmesét. A rendezvény minden évben egy adott téma köré épül, idén a gyógyítók, jósnők, kuruzslók és boszorkányok vannak a középpontban. A fesztiválon minden nap változatos programokkal készülnek a szervezők. Pénteken például lesz mesecsiszoló műhely, este pedig felnőtteknek szóló báb-előadás, majd a Zagyva együttes koncertje és táncház várja a látogatókat. Szombaton pedig családi nap kezdődik. – Lesz boszorkánytanyától kezdve, tarot-kártyás, jóslás, feketekakas-simogat, kígyó, béka. Természetesen készülünk az elmaradhatatlan mesemondással, bábszínházakkal, koncertekkel. Fellép például Paár Julcsi, este pedig Zurgó táncház kezdődik. Minden korosztály számára készülünk programmal – foglalta össze Pintér Zsolt, a Csürdöngölő Kulturális Egyesület elnöke, aki felhívta a figyelmet, hogy az utolsó nap ingyenes, a kézműves foglalkozásokon kell majd jelképes összeget fizetni, ahol illóolajokat és varázsfőzeteket keverhetnek majd a gyerekek.

Fotó: Albert Péter