Mezőgazdasági géppel rázzák a fákat – most ér véget a meggyszüret a hatvani Sastelken. Itt a magyarországi klímát jól bíró cigánymeggyet takarítják be. Egy rázófej segítségével a rövid és gyors impulzusnak köszönhetően a gyümölcs sérülés nélkül esik le a ponyvára.

Simon Attila mezőgazdasági szakértő elmondta: idén alacsony az ára a meggynek, így a magyar termelők ebben a szezonban nem jártak jól a meggytermesztéssel.

– Ebben az évben sok helyen száz forint alá csökkent a rázott meggy kilónkénti ára, persze az étkezési kézi és a befőtt meggy is egy picivel drágábbak. Minőségtől függetlenül elég alacsony árak alakultak ki, aminek az a legfőbb oka, hogy Lengyelországban nem volt fagy, így mint a legnagyobb konkurensünk nagy mennyiségben tudott a piacra termelni – fejtette ki.

A leszedett meggyet ládákba gyűjtik és a sérült szemeket kiválogatják. A cigánymeggyet egyébként a feldolgozók leginkább festőmeggyként alkalmazzák, különféle levekbe színezékként kerül be.