Táblák is jelzik a Görbeéri tónál, hogy tilos úszni a vízben. A nagy melegben ennek ellenére többször is előfordul, hogy sokan bemerészkednek a tóba, ez azonban nemcsak illegális, hanem veszélyes is. A sokak által kedvelt bányatavak kiszámíthatatlanok, nagyon hirtelen mélyülnek, ami azt is jelenti, hogy rendkívül hirtelen hűlnek le. Szabó Alexandra, Hatvani Polgármesteri Hivatal Rendészeti Osztályának vezetője elmondta, naponta több lakossági bejelentés is érkezik hozzájuk a tiltott fürdőzőkkel kapcsolatban. – A hatvani bányatavakban rengeteg fürdőzőt észleltünk az elmúlt időszakban, de őket egyelőre csak figyelmeztettük, a rendészeti osztály dolgozói ugyanakkor helyszíni bírságot is kiszabhatnak, melynek összege 5 ezer forinttól 150 forintig terjedhet.

A tó területét a hatvani rendészeti osztály munkatársai mellett a mezőőrök is folyamatosan ellenőrzik. Ha rajtakapják a tilosban fürdőzőket, lehetőségük van szabálysértési eljárást kezdeményezni velük szemben – számolt be munkájákról Kovács Viktor, mezőőr. – Naponta többször is ellenőrizzük a területet, egyszer a délelőtti, egyszer pedig a délutáni órákban. A szolgálati járművel körbejárjuk a tavakat, ha találkozunk egy tilosban fürdőzővel, akkor először felszólítjuk, hogy fáradjon ki a vízből, mert amellett, hogy illegális, hiányoznak a mentés feltételei is, és lehet benne hulladék, így fokozottan veszélyes a fürdés – hangsúlyozta.

Ahol kint van az úszást, fürdést tiltó tábla – így a hatvani bányatónál is – nemcsak fürödni tilos, hanem például gumimatraccal, vízibiciklivel bemenni és ezekről vízbe ugrani is.