Már kora reggel érkeztek az érdeklődők a bringás reggeli kerékpáros eseményre, a kétkeréken utazókat meglepetés várta az óhatvani Kossuth téren és az újhatvani templomnál. A szervezők péksüteménnyel és gyümölcslével kínálták azokat, akik az alternatív közlekedésnek ezt a fajtáját választották. A legtöbben nemcsak alkalomadtán porolják le a biciklit, hanem a mindennapos városi közlekedéshez is azt használják. – Szerintem, ha nincs ideje az embernek sportolni, akkor ez egy jó mozgásforma lehet, ráadásula stressz levezetésére is alkalmas. Tehát én ajánlom mindenkinek a biciklizést kicsit sportként, kicsit hobbiként, csak kerékpár legyen meg legyen hozzá erő hajtani – hangsúlyozta Magyar Istvánné. Hatvanban sokan járnak dolgozni és iskolába elektromos rollerrel, vagy biciklivel, például az általános iskolás Szűcs Achilles Donát is, aki nagyon örült a reggelinek. Azt mondta, azért szeret biciklizni, mert így rendszeresen mozog és hozzájárul a környezet védelméhez.

A bringás reggeli most is kapcsolódott az Európai Mobilitási Héthez, a célja pedig a környezettudatos közlekedés és az egészséges életmód népszerűsítése. A városban már most is minden feltétel adott a biztonságos kerékpározáshoz, és a lehetőségek folyamatosan bővülnek – mondta Horváth Richárd polgármester. Hozzátette, az elmúlt években több bicikliutat hoztak létre, ezeket a fejlesztéseket pedig szeretnék folytatni, hiszen ez egy korszerű közlekedési mód. Hangsúlyozta, Hatvan 2015-ben már elnyerte a biciklisbarát település címet. Aki teheti, ne használja az autót, hiszen ennek többféle pozitív hatása van. Nyilvánvalóan nagyon nehéz ezt megtenni a mindennapokban, de ha valaki mégis a biciklit választja, akkor egy kicsit a környezetéért és az egészségéért is tesz. A városvezetés pedig a jövőben is mindent megtesz azért, hogy megtalálják, és lehetőséget biztosítsanak azokra az alternatív közlekedési módokra, amelyek alkalmasak arra, hogy kiváltsák a gépjárműveket, ilyen például a nemrégiben elindult e-roller rendszer is – mondta.

A bringás reggeli mellett idén először délután a bicikliseknek uzsonnát is osztottak, így a munkából vagy iskolából hazafelé tekerőket is megajándékozták, ők is péksüteményt és gyümölcslevet kaptak szintén két helyen az újhatvani templom előtt és Óhatvanban a Kossuth téren.