Családok látogattak a Grassalkovich-kastély kertjébe szombaton. A vadászati múzeum szervezésében ugyanis Vadász-Gyereknapot tartottak, melynek célja az volt, hogy a fiatalok minél jobban megszeressék a természetet. Számos program közül választhattak a látogatók, így kipróbálhatták az íjászatot, a lézeres vadászatot, lovagolhattak pónin, ezenkívül kézműveskedhettek és kvízvetélkedőn is kipróbálhatták tudásukat. – Hagyományteremtő módon az idei Vadász-Gyereknapunkon a reggelt bábelőadással kezdtük, ami nagyon nagy érdeklődésnek örvendett, tele volt a dísztermünk. Rengeteg gyerek együtt táncolt és énekelt a színészekkel, úgyhogy nagyon jó hangulat volt. A nap további részében vadászkutya-bemutatót tekinthettek meg a látogatóink, emellett folyamatosan ismerkedhettek vadászkutyafajtákkal, meg lehet őket simogatni, felszereléseiket is meg lehet tekinteni. Vadászkürt koncerttel is kedveskedtünk vendégeinknek, eközben is meg lehetett ismerni a vadászati hagyományokat, hogy milyen kürtszignál mikor hangzik el egy-egy eseményen. Igyekeztünk ismeretterjesztő, de egyben szórakoztató programokat összeállítani – foglalta össze Nagy-Hanula Viktória a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum intézményvezető-helyettese.

Az állatokkal is megismerkedhettek közelebbről, például madarakat simogathattak, többek között baglyot és ara papagájt. Bemutatkozott a Magyar Vadászgörény Klub is, akik ismertették a görények örökbeadásának folyamatát. A gyerekek elmondták mi tetszett nekik legjobban a Vadász-Gyereknapon. – Izgalmas volt, ahogy bemutatták az állatokat és érdekesnek találtam a koponyákat is – mondta el Csonka Martin. Zsákai István Máténak is tetszettek ezek a lehetőségek. Ő kiegészítette azzal, hogy újdonság volt számára a vadászgörény, mert eddig még nem találkozott vele, valamint a lézervadászatot is kiemelte. Durai Lara elmondta, hogy azért tetszik neki a bagoly, mert szépen csillognak a szemei és nagyon okos állatok. Már régóta szeretne ilyen repülő kedvencet, de tudomása szerint tartásához engedély kell. Balogh Hanna is hasonló véleményen volt, ő is szeretne otthon madarat tartani.

A rendezvényen több bemutatót tartottak, így a látogatók megnézhették hogyan dolgoznak a vadászkutyák, milyen fajtájúak léteznek. Emellett a solymászbemutató keretében a madarakról is bővebb információt szerezhettek az érdeklődők. Délután pedig színpadra lépett a Dalvarázs gyerekkórus, majd Lola adott akusztik koncertet.

Fotó: Albert Péter