Több száz munka érkezett a Széchenyi Zsigmond Könyvtár és a Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola közös rajzpályázatára. Az összes hatvani óvoda számára meghirdették a versenyt, a gyerekek pedig számos alkotást készítettek a víz világnapja alkalmából. Emellett a kodályos diákok is jelentkezhettek a versenyre. A beérkezett alkotásokból pedig kiállítás nyílt.

– Idén az ébredő természet volt a téma, így egy Zelk Zoltán versből a „Csilingel a gyöngyvirág” idézetet választottuk címnek. A víz világnapja alkalmából szeretnénk a környezettudatosságot erősíteni a gyerekekben – fejtette ki Borbás Katalin, a művészeti munkacsoport vezetője.

kodaly_rajzverseny_23

kodaly_rajzverseny_02

Több nézőpontból is megközelítették a témát a gyerekek, a legjobb rajzokat pedig díjazták, óvodás és általános iskolás kategóriában. Sós Borbála alkotása is bekerült a legjobbak közé, ő egy hóvirágot vetett papírra. A kodályos Bereczki Gemma Kincső rajzát is díjazták, ő egy virágot festett le. A fiatal lány azt mondja, fontosnak érezte, hogy induljon ezen a versenyen, hiszen a víz világnapja felhívja a figyelmet arra, hogy vigyázni kell a vízre.

– Nagyon kevés az édesvizek százalékos aránya a Földön, ezért vigyázni kell a vízkészletre, erre a fiatalok figyelmét is fel kell hívni. Ezért is jó egy ilyen rajzverseny, mert így nem egy hosszú cikket kell elolvasniuk arról, hogy mit okoz a vizek szennyezése, hanem egy rajzon láthatják a figyelemfelkeltő gondolatokat – mondta Gemma.

Ferencz Beatrix, a Széchenyi Zsigmond Könyvtár igazgatója elmondta, hogy a Kodály Zoltán Általános Iskolával már régóta szoros az együttműködésük, véleménye szerint mindkét intézményben fontos a környezettudatosságra való nevelés, ezért szerveznek közösen rajzpályázatot.

A rajzverseny eredményhirdetésén a kodályos diákok adtak műsort.