Október 6-án arra a 13 magyar honvédtisztre emlékezünk, akiket az 1848/49-es forradalom és szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek.

Hatvanban városi ünnepségen tisztelegtek a hősök emléke előtt, a Belvárosi Temetőben. Az eseményen felsorakoztak a zászlóőrök és a diákok az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékművénél. Mindezek után Lestyán Balázs alpolgármester így emlékezett meg a vértanúkról:

„Az 1848/49-es szabadságharc tábornokai éppúgy nemzeti hősök, mint minden magyar, kik valaha a haza szabadságáért, nemzetünk önrendelkezéséért áldozatot hoztak. Hősiességük épp cselekedeteikben, és a tetteik által hordozott eszmékben rejlik, melyek ereje akkora a magyar nemzet szemében, hogy e vértanúk kultusza mintegy 174 év óta töretlenül állít példaképet minden igaz, magyar, szabadságszerető ember számára.”

Lestyán Balázs arra is rámutatott, hogy a szabadság megőrzéséért folyamatosan tennünk kell, ugyanis sokkal könnyebb elveszíteni azt, mint kivívni:

„Sosem dőlhetünk tehát hátra abban a tudatban, hogy szabadok vagyunk! Fontos tudnunk, hogy minden nemzedéknek harcot kell folytatnia a szabadságért, s egyben óvón őrködnie felette és megőriznie azt. És mindenekfelett: minden nemzedék számára a legnagyobb feladat, hogy újra átgondolja, megértse és megteremtse azt egyéni és közösségi életében egyaránt.”

Az alpolgármester ünnepi beszéde után a Hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskola tanulói bemutatták, A hősök, akik életüket áldozták értünk című műsorukat.

A diákok előadása után a pártok, az állami intézmények, és a civil szervezetek képviselői elhelyezték a kegyelet virágait és koszorúit, az 1948/49-es forradalom és szabadságharc emlékművénél.

Fotó: Albert Péter