„A polgári célú pirotechnikai termékek, tehát a tűzijátékok felhasználásának szabályai nem változtak az elmúlt egy évben. Továbbra is tilos petárdát vásárolni, birtokolni, felhasználni. Ennek a kutyák és a macskák nagyon örülnek, feltéve, ha betartod ezt a szabályt. Ha nem, akkor szabálysértési eljárás keretében akár 150 000 forint bírságot is kaphatsz” – írja a közösségi oldalán a magyar rendőrség.

A hatóság a bejegyzésben arra figyelmeztet, hogy a pirotechnikai eszközöket Magyarországon négy osztályba sorolják, a használatuk feltételei pedig annál szigorúbbak, minél magasabb osztályba tartoznak. Az elsőt a nagyon alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó durrogók alkotják, amelyeket már 14 éves kortól, beltéren is lehet használni. A második osztályba tartozók már szabadtériek, amelyeket 16 évnél idősebbek működtethetnek.

A harmadik és negyedik osztályúak használata már közepes vagy magas kockázattal jár, kizárólag a szabadban, nagy nyílt területen szabad őket működésbe hozni. A harmadik osztályba tartozók zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre, nagykorúak december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig felhasználhatják őket. A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket 2022. január 5. 24:00 óráig a forgalmazónak vissza kell vinni, a forgalmazó köteles őket visszavenni.

A negyedik osztályba tartozó termékeket csak pirotechnikus kezelheti, ugyanis nagy kockázattal jár a használatuk.

Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező, nyílt árusítású üzletből vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható. Vásárokon és piacokon működési engedéllyel rendelkező üzletben csak játékos pirotechnikai termékek (alacsonyabb kockázati besorolású tűzijátékok) hozhatók forgalomba – hívta fel a figyelmet a rendőrség.

Forrás: police.hu