Ha kutyusunk természetéből fakadóan rosszul reagál a hirtelen zajokra, a szilveszteri tűzijáték valószínűleg egy rémálom lesz a számára, így ijedős kutya gazdájaként fontos gondoskodnunk a megelőzésről.

A tűzijáték komolyan megijesztheti a kutyánkat, így a legjobb, amit tehetünk, hogy egy biztonságos és csendes átmeneti kuckót biztosítunk számára, hogy átsegítsük a szilveszteri ijedelmeken. Erre alkalmas lehet egy nagyobb fürdőszoba vagy egy zárható garázs is, ahol a kutya komfortosan érezheti magát. Fontos továbbá, hogy ha tisztában vagyunk azzal, hogy a szőrmók nem bírja a stresszt, maradjunk vele otthon, így kevésbé lesz traumatikus számára az este. Mindig ellenőrizzük, hogy a kiválasztott hely valóban biztonságos-e a kutya számára, vagyis nincs olyan tárgy vagy felület, amitől megsérülhet.

Lehetőség szerint szilveszterkor ne sétáltassuk kedvencünket, ha pedig mégis a séta mellett döntünk, akkor győződjünk meg róla, hogy kutyánk nem tud kiszabadulni a pórázból vagy a nyakörvből, és elérhetőségünk megtalálható a bilétáján. Ha más napokon póráz nélkül is biztonságosan sétálunk vele, szilveszterkor mindenképpen használjunk pórázt, ha elmegyünk valahova közösen.

Szilveszterkor még a legjólneveltebb kiskutyák is elszökhetnek. A tűzijáték stresszt kiváltó zaja ösztönös vagy pánikszerű viselkedésre késztetheti őket. Amennyiben a kutyusunkat a kertben tartjuk, győződjünk meg róla, hogy a kert egyik pontján sem tud a kerítésen átszökni. Akár egy nyitható előkapu is jó lehetőség lehet számára.