Egymás mellett sorakoztak a tartós élelmiszerek a házasságkötő teremben. Ugyanis, ide gyűjtötték össze azokat az adományokat, amiket a hatvaniak ajánlottak fel a kosteleki, rossz körülmények között élő családok számára. Savanyúság, befőtt, rizs, liszt, különböző konzervek, tészta és persze édesség is van a csomagok között. Évek óta hagyomány ez a gyűjtés Hatvanban, ami Csordás Mátyás nevéhez fűződik. Ő a keresztszülői program keretében vállalta, hogy segíti a Csángóföldön élő gyermekeket, taníttatásukat is támogatja. Most is sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez, egyre több magánszemély is felajánlja a segítségét, emellett idén például a Gesztenyéskert óvoda dolgozói is több csomagot állítottak össze a kostelekieknek. – Nekem ez az akció kétszeresen jó érzés. Nagyon jó látni és tapasztalni, ahogy a hatvaniak összefognak, segítenek és megbíznak bennem. Az meg még inkább jó érzés, amilyen szeretettel fogadnak minket ott, a kostelekiek – fogalmazott Csordás Mátyás.

Mint minden évben, az önkormányzat is beállt az ügy mellé. Horváth Richárd szerint a trianoni döntés egy máig ható seb a nemzet életében, ami a ma napig befolyásolja a magyarság mindennapjait. – Nagyon fontosnak tartom, hogy a határok felett egyesítsük újra a nemzetet. Ebben megpróbálunk a lehetőségeinkhez mérten segíteni. Erről szól ez az akció, olyan magyarokat segítünk, akik meglehetősen nehéz és rossz körülmények között élnek – mondta a polgármester.

Az összegyűlt adományokat pedig közösen pakolták be a kisteherautóba. A hatvaniak segítsége pedig pénteken indul a több mint 800 kilométerre lévő Kostelekre.

Fotó: Albert Péter