Informatív előadásokkal és tanácsadással telt a Rákellenes Világnap alkalmából megrendezett összejövetel a Grassalkovich Művelődési Házban. A szervezet idei kampánya a túlélőkre fókuszál. Az eseményt Horváth Richárd polgármester nyitotta meg, aki arról is beszélt, hogy a nehéz helyzetekben a legfontosabb a család és a barátok támogatása. Semsely Andrást 15 évvel ezelőtt diagnosztizálták daganatos megbetegedéssel, elmondta: a legnehezebb időszakokban az volt a legnagyobb támasz számára, hogy bízni tudott az orvosaiban. – A családom és a barátaim is mindenben támogattak, valamint sokat köszönhetek a liga tagjainak is, ugyanis sokat segítettek – részletezte.

Lazányi Jánosné, a rákellenes liga hatvani alapszervezetének elnöke úgy véli, hogy egészséges életmóddal, valamint rendszeres önvizsgálattal megelőzhetőek a daganatos megbetegedések. – Fontos számunkra, hogy felhívjuk a figyelmet arra: ha bármilyen elváltozást észlelünk magunkon, azt komolyan kell venni és ajánlott orvoshoz fordulni a problémával. Rendszeresen járunk előadásokat tartani iskolákba is, melynek részeként a méhnyakrákról is beszélgettünk már a diákokkal – mondta.

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke elmondta, hogy a dohányzás, valamint a túlzott alkohol fogyasztás és az elhízás is vezethet daganatos megbetegedések kialakulásához. – A statisztikák szerint 100 daganatos betegből, 15 érintettnek számolnia kell azzal, hogy élete során ismét jelentkezni fog nála a kór. Fontos tudni azt is, hogy amennyiben egy elváltozást időben felfedeznek, akkor csökken a kockázata annak, hogy másodjára is bekövetkezzen a betegség – emelte ki.

 A programon a Magyar Rákellenes Liga tagjai mellett több érdeklődő is részt vett, hogy többet tudjanak meg a betegség megelőzéséről. A szervezet a jövőben is azon dolgozik, hogy felhívja a figyelmet a cselekvés fontosságára, így további rendezvényekkel készülnek a betegség megelőzése érdekében.

Fotó: Albert Péter