Szent Sebestyén napja a város fogadalmi ünnepe, mivel Hatvanban a pestisjárvány 10 hónap kemény pusztítás után január 20-án ért véget. A járvány során a város lakossága megtizedelődött, így ezen a napon minden évben a Szent Adalbert Templomban egy szentmise keretein belül adnak hálát a város lakói a betegség elmúlásáért.

Kökény Ferenc történész elmondta, hogy a barokk korban Magyarországon is több alkalommal szedte áldozatait a pestis és Hatvant is elérte. – Hatvanban a járvány 1739 májusától 1740 januárjáig tombolt. Az áldozatok száma 568 fő volt, ez a lakosság csaknem 60 százalékát jelentette. A szörnyű vész 1740-ben Szent Sebestyén napján szűnt meg, akit kereszténysége miatt fához kötöttek és nyilakkal lövettek meg.  A középkorban a pestist, Isten nyilakkal küldött büntetéseként fogták fel, s mivel Szent Sebestyén túlélte a nyilas kínzást, tőle várták a megmenekülést. Így lett ő a pestisszent – részletezte Kökény Ferenc történész.

A hívők idén is január 20-án egy mise keretében emlékeznek meg az eseményről, a szertartást követően pedig elmondják az ősi fogadalmi imát a Szent Sebestyén szobornál, majd megkoszorúzták Boldog Meszlényi Zoltán emléktábláját.