A változékony időjárás az állatok szervezetét is megterheli. A felhőszakadás, a villámlás és menydörgés sokkolóan hathat kedvenceikre. Rudas Aranka a Kutyaszív Állatmentő Alapítvány elnöke elmondta, ilyen esetekben az ebek stresszes, pánikszerű hangulatba kerülnek, és búvóhelyet keresnek. – Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján, azt javaslom, hogy a gazdák készüljenek fel arra, hogy bármikor felhőszakadás alakulhat ki.  Fontos, hogy az ebeknek biztosítsunk elbújási lehetőséget, ahol nyugalomban átvészelhetik a számukra stresszes időjárási viszonyokat – emelte ki.

Hozzátette, hogy mindezek mellett ajánlott a nyári forróságra is felkészülni, ilyenkor is tudatosan kell gondozni háziállatainkat. A meleg hőmérséklet miatt hűteni kell a kutyát vagy a környezetét. A kánikulában naponta többször kell cserélni az ivóvizüket, valamint tisztítani az itatóedényt, és fontos árnyékos helyet biztosítani nekik. A sétáltatást és mozgásos programokat ajánlott késő estére időzíteni, ugyanis a felforrósodott beton megégetheti a kutyák lábát. Mindezek mellett fontos, hogy nyáron könnyedebb és kevesebb adag étellel tápláljuk a kedvenceinket.

Az állatvédő kiemelte, a hőség miatt kialakulhat hőguta is az állatoknál, ilyen estben fontos, hogy a gazda azonnal cselekedjen. – Nagyon jellegzetes tünetei vannak, mint például az erős zihálás és a magas vérnyomás, extrém esetben eszméletvesztés is előfordulhat. Amennyiben észleljük, hogy baj van, azonnal meg kell kezdeni a mentést. Állott vízzel kell hűteni az eb testét, fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy ne jéghideg nedvesség érje. A hűtést legcélszerűbb borogatás formájában alkalmazni, ilyenkor lepedővel, vagy egy törölközővel kell betakargatni, majd fokozatosan arra önteni a megfelelő hőmérsékletű vizet. Mentés közben ajánlott telefonon felvenni a kapcsolatot az állatorvossal is – részletezte Rudas Aranka.

A nyári hőségben a kutyáknak jól eshet a hűsítő locsolás is, ez egyfajta játék is nekik, ha szeretik a vizet. Azonban ezzel a lehetőséggel óvatosan kell élni, ugyanis a túl sok fürdőzés nem tesz jót a szőrüknek, akár bőrgyulladás is kialakulhat náluk.

Kezdőkép forrása: Kutyaszív Állatmentő Alapítvány