Három napos séta után Herédről érkeztek a Mária út zarándokai Lőrincibe. Első megállójuk a település előtti feszület volt. Bereczkiné Tóth Erika egy életében történt tragédia után tette meg az utat először, 10 évvel ezelőtt. Idén nagycsütörtökön indult el Máriagyűdről, 221 km-t zarándokolt Budapestig, ott csatlakozott a 40 napos menethez, mely végállomása a csíksomlyói pünkösdi búcsú. – Azt szoktam mondani, hogy megváltoztatta az életemet a zarándoklás. Úgy gondolom, hogy ez valakiben vagy hitet ébreszt, vagy elmélyíti azt. Azelőtt az én hitem is egy külső kép volt, ami a zarándoklaton mélyült el. A hit úgy gondolom, egy nagyon nagy kegyelem, amiért mindig tennünk kell, tehát nemcsak úgy kapjuk ajándékként. Szerintem amikor ezt valaki átérzi, minden nap zarándokolna, mert akkora kegyelem, amikor az ember hittel, biztonságban, erővel, megújulással tudja élni az életét, mindennapjait – mondta.

A Mária-út Közép-Európa 2200 km-es zarándokút-hálózata, ami a Boldogasszonyhoz kötődő híres kegyhelyeket kapcsolja össze, melynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig, észak-déli útvonala pedig Częstochowa és Medjugorje között vezet. Így egy Ausztrián, Magyarországon, Románián, valamint Lengyelországon, Szlovákián, Horvátországon és Bosznia-Hercegovinán átívelő keresztet kapunk. Az út pedig nemcsak egyházi, hanem turisztikai szempontból is vonzó – mondta a Hatvan TV-nek Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület alapító elnöke. Hozzátette, az utat minden évben 6-8 ezer ember használja. – Szeretnénk, ha a világ zarándoktérképén szerepelne az útvonal. Ennek az az aktualitása, hogy ha minden igaz, és szerencsénk van, akkor a Mária-út megkapja az európai kulturális út minősítést. Persze ez nem azt jelenti, hogy kész lenne az út, rengeteg fejlesztésre van szükség, ami messze meghaladja egy egyesület szervezeti kereteit. Úgy gondolom, hogy egyszer a mindenkori kormány mellé fog állni, mert jó az embereknek, a léleknek, az egészségnek és még gazdaságilag is hasznos – foglalta össze.

A Lőrincibe érkező csoport következő állomása a Gesztenyés-parki kereszt volt, ahol énekeltek és imádkoztak. Ezt követően pedig a Szent Mihály-templomba tért be a menet, ahol a Lőrinci Római Katolikus Egyházközség tagjai fogadták őket, Széles László atya is köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, ő is többször járt már a búcsúban, és arra kérte a zarándokokat, azokért is mondjanak imát, akik nem tudnak személyesen elmenni. Majd nemzeti színű szalagot adtak át, melyet a zarándokok elvisznek Csíksomlyóba. Ezen kívül ebéddel is készültek a vendégeknek. 

Fáczán Zoltánné, a Mária út egyik szervezője elmondta: minden évben vendégül látják a zarándokokat. – Már 18 éve fogadjuk a csíksomlyói Mária-zarándokokat, a nemzetközi Mária-útban egyházközségünk is benne van. Nemcsak fogadjuk a vendékeket, hanem szeretetet is adunk, ami ma olyan ritka. Ennek a szeretetnek pedig sugároznia is kell az ember személyiségéből – részletezte.

Ebéd után még megállt a menet a Szent Anna-kápolnánál, ami országosan ismert búcsúhely. Majd innen folytatták útjukat tovább, Pásztóra. A csoport tagjai menet közben mindenki szándékát összeírják és elviszik a csíksomlyói Szűzanya-szoborhoz, egy-egy ilyen alkalom során több száz kérés gyűlik össze. A zarándokok május 27-én érnek a csíksomlyói pünkösdi búcsúra, ami az összmagyarság legnagyobb keresztény eseménye, mely minden évben százezreket vonz.