Hagyományteremtő szándékkal Radnóti emléknapot szerveztek a Bajza József Gimnázium végzős tanulóinak. Az esemény célja volt, hogy a magyar irodalom kiemelkedő alakjának, Radnóti Miklósnak munkásságát, és életének utolsó útját bemutassák. A költőt a második világháború idején zsidó származása miatt többször munkaszolgálatra hívták, első behívóját a hatvani cukorgyárba kapta. Tóth Péter Lóránt előadása során harmadik, bori munkaszolgálatáról beszélt, ugyanis Radnóti innen tette meg életének utolsó útját Abdáig, amit a versvándor 2019-ben járt végig gyalogosan.  – Radnóti Miklós életének utolsó hat hónapja olyan fizikai és lelki utazással, fájdalommal van tele, amiről azt gondolom, hogy majdnem nyolcvan év távlatából is beszélni kell a mai kor emberének. Radnótiékat Borból gyalogosan indítják el 1944 szeptemberében Magyarország felé. Ő ezen az úton verseket ír, ezekbe menekül, a művészetet hívja segítségül, hogy hazajusson feleségéhez és szeretteihez – foglalta össze.

Az eseményen jelen volt Szabó Zsolt, Abda község polgármestere is. Elmondta, hogy rendszeresen ápolják Radnóti emlékét. – Menetet szoktunk tartani, amivel megemlékezünk róla és az útjáról. A győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumtól indulunk az abdai emlékhelyig. A hatvanas években, a vietnámi háború idején volt egy békemenet-sorozat, ami aztán befejeződött. Hasonló mentalitást, gondolatiságot képzeltünk el ennek az eseménynek. Most teljesen más a cél, Radnóti költészetére, illetve sorsára, a közvetített életigazságokra és tanulságokra alapozva szerveztük meg ezt a menetet – mondta.

Deák Andrea a Bajza József Gimnázium vezetője elmondta, hogy hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az eseményt, melynek célja felhívni a figyelmet a költő által közvetített értékekre. – Számos inzultus érte őt 1930-31-ben, amikor vallása miatt üldözték, sőt perbe is fogták több verse miatt. Mégis ontotta magából a gyönyörű szép költeményeket, szavalókörökbe járt, színházi társaságokat alapított, verseket elemzett és fordított. Tulajdonképpen nekünk bajzás tanároknak kollégánk volt, hiszen magyar nyelv és irodalom-francia szakos középiskolai tanárként végzett Szegeden – részletezte.

Az előadást követően a diákok átsétáltak a cukorgyárhoz, ahol Szinyei András alpolgármester köszöntőjében elmondta: Hatvannak erős kötődése van az irodalomhoz, Hatvany Lajos rendszeres vendégei voltak a kastélyban neves írók, költők, így például Andy Endre, József Attila, Hunyadi Sándor és Thomas Mann. A diákoknak Bacsa Tibor helytörténész is tartott előadást “Radnóti és a hatvani munkaszolgálatosok a cukorgyárban” címmel. Az eseményt Radnóti Miklós szobrának koszorúzásával zárták a résztvevők. Végül pedig délután a könyvtárban Tóth Péter Lóránt irodalmi estjét hallgathatták meg az érdeklődők az Ady Endre Könyvtárban.

Fotó: Albert Péter