Neves vendégekkel emlékeztek a Magyar Hiszekegy szerzőjére az Ady Endre Könyvtár irodalmi estjén. Szinyei András a költőnő, Papp – Váry Elemérné Sziklay Szeréna unokája. Az alpolgármester személyesen nem ismerhette a nagymamáját, azonban – ahogy mondta – kötelességének érzi, hogy őrizze a szerző emlékét, akinek a művei sokáig tiltólistán voltak Magyarországon. Hozzátette, 1990-től már újból ki lehetett volna adni Sziklay Szeréna verseit, azonban ez nem történt meg. – Nem is gondolt rá senki, én nekem viszont a családi kötődés miatt, erkölcsi kötelességemnek éreztem. Így, összeültünk Rácz Lajossal, Heltai Bálinttal, aki a verselemzéseket írta a könyv előszavában, amely részletesen elmagyarázza a történetet. Mindezek után az összes versét megjelentettük egy verseskötetben – mondta.  

Sziklay Szeréna műveit a Heraldika Könyvkiadó adta ki. Lukács L. László ügyvezető elmondta, nagy örömmel vállalták a feladatot. – A kiadónk fő profilja a történelem, a genealógia, de a hazafiság, ami a leginkább motivál minket. Úgyhogy nagy örömmel és gondolkodás nélkül vállaltuk a feladatot. A sikerkönyveink egyike a Sziklay Szeréna műveit bemutató könyv – részletezte.      

Az eseményre meghívott vendégek között volt Jánok község önkormányzatának képviselője. Bankó Ibolya a költőnő emlékére minden évben több napos programsorozatot szervez a településükön. – Igyekszünk úgy megszervezni az eseményt, hogy Kassa vidékéről, a szűkebb Bódva-völgyből az összes éneklő csoport részt vehessen a Sziklay Napokon. Ez körülbelül 9 kórust jelent, és amikor összesen 100-120 ember a templomban együtt énekli a Magyar Hiszekegyet, az rendkívül felemelő érzés. Érdemes szervezi ezeket a rendezvényeket, mert látom az emberekben, hogy vágynak arra, hogy elénekeljék – hangsúlyozta.   

Bankó Ibolya azt is elmondta, miért tartja fontosnak, hogy a fiatalabb generáció is megismerhesse Sziklay Szeréna műveit. – Ha itt élt Szeréna közöttünk és egy olyan háromsoros imát alkotott, amit mindenütt tudnak a világon ahol magyarok élnek, akkor mutassunk példát a fiataloknak. Hátha belőlük is lesz majd egy Szeréna – mondta.  A képviselő hozzátette, a Szlovákia területén élő magyarok számára rendkívül fontos az identitás és a hazaszeretet megőrzése, ezért különösen értékes számukra Sziklay Szeréna munkássága.

Az irodalmi estet követően a résztvevők kedvezményes áron vásárolhattak a Heraldika Könyvkiadó könyveiből, ahol Sziklay Szeréna kötetét is megtalálhatták az olvasók.   

Fotó: Albert Péter