A 2020-as évet világszerte a COVID-19 vírus határozta meg leginkább, mely az emberek életében nemcsak egészségügyi, de akár egzisztenciális és mentális szempontból is változásokat hozott. A koronavírus miatt az emberek többsége hónapok óta bizonytalanságban és szorongásban él, ez pedig hosszútávon szellemi, lelki krízist is kiválthat. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is harmincpontos dokumentumban részletezte ajánlásait a mentális egészség megőrzésére. Ebben például az egyik javaslat, hogy korlátozzuk azoknak a híradásoknak a fogyasztására szánt időt, amelyek aggodalommal töltenek el, felzaklatnak.

Tompa Gyöngyvér pszichológus alátámasztotta: az egyik legnagyobb kihívás napjainkban az, hogy folyamatos bizonytalanságban élünk, amelyhez egyfajta tehetetlenség érzet is kapcsolódik. Sokakat már az is megnyugtat, ha a figyelmüket ráirányítják, hogy ők maguk milyen sokat tehetnek, amikor ügyelnek a személyes higiéniára, tisztán tartják környezetüket, bevásárláskor is távolságot tartanak másoktól. Tehát befolyásolhatják saját sorsukat. – Nagyon fontos ilyenkor az, hogy felépítsünk magunkban egy kiszámítható napi rutint a mindennapok során, amelyben csak korlátozott időt szánunk a negatív hírek fogyasztására. Ellenben sokat segíthet, ha kitűzünk magunk elé elérhető célokat, vagy beiktatunk az életünkbe önmegerősítő szokásokat, mint például otthoni sporttevékenységet vagy a szeretteinkkel történő online kapcsolattartást – fogalmazott Tompa Gyöngyvér.

A pszichológus hozzátette: tudatosítani kell magunkban, hogy az izoláció és általában az életünk gyors és alapvető átrendeződése új megküzdési módokat kíván tőlünk. Ebben pedig nagy segítség lehet a saját belső erőnk, mellyel az átmeneti, nehezebb időszakokat könnyebb átvészelni.

Kezdőkép: illusztráció / google.com