Az augusztusi kánikulában még sokan nem gondolnak a közelgő hidegebb időjárásra. Pedig a fűtési rendszer ellenőrzése minden esetben fontos az őszi időszak megkezdése előtt. Kiemelt helyzetben vannak a földgázzal fűtők, hiszen a gázkonvektorok biztonságos működésén akár az életünk is múlhat. Nyilas Katalin háztartásában több ilyen készülék is található. – Gázkonvektoraim vannak, és minden évben kihívjuk a szerelőt, ő megnézi és ellenőrzi a készülékeket. Van gázbojler is, azzal melegítjük a vizet is -mondta.  

A nyár a legalkalmasabb időszak arra, hogy időpontot egyeztessünk az ellenőrzést végző szakemberekkel – erre hívta fel a figyelmet Hajdú Tibor az egyik hatvani szerelvénybolt tulajdonosa. – Általában egyszer ellenőriztetik az emberek a gázkészülékeket. De mindig, amikor megkezdődik már a fűtési szezon, szeptemberen, vagy októberben. Már legalább augusztusban szólni kell a szerelőnek, hogy nézze át és, ha kell, csinálja meg a készüléket, mert októberben nem lesz már idejük a mesterembereknek készüléket javítani, vagy csak jelentős csúszással részletezte.  

Hajdú Tibor azt is elmondta melyek azok a készülékek, amelyeket rendszeresen ellenőrizni kell. – Általában a fali készülékeket szokták ellenőrizni, ami azt jelenti, hogy konvektorokat és főleg a kéményes konvektorokat, illetve a kéményes vízmelegítőket kell ellenőrizni. Amelyik nyíltláng égésű készülék ezeket mind nagyon fontos átnézetni a szakemberekkel. Akár egy galamb is beleköltözhet a kéménybe, ami gondot jelenthet az őszi indulásnál – mondta.

A szakember hozzátette, a szerelés költsége széles skálán mozoghat. A pár ezer forintos tételtől, akár egy készülékcsere esetében a több százezer forintot is elérhetik a költségek. Hajdú Tibor is arra is felhívta a figyelmet, nem érdemes ezen spórolni, mert ez akár az életünkbe is kerülhet.

Továbbá az is rendkívül fontos, hogy legyen otthon szénmonoxidjelző, ha pedig gázszagot érzünk a lakásban azonnal zárjuk el a főcsapot, nyissunk ablakot és szóljunk a kéményseprőknek, vagy hívjuk a 112-es segélyhívó telefonszámot.