Cseh, osztrák, lengyel, szlovák és magyar versenyzők is részt vettek a kerékpározáson és az embert próbáló, 135,3 km-es távon. A zord idő ellenére jól teljesítettek a Budapest-Hatvan útvonalú Országúti Kerékpárverseny résztvevői. A biciklisek szombaton reggel 9.00 órakor rajtoltak el Budapestről, hogy Fóton, Veresegyházán, Galgamácsán és Aszódon keresztül végül megérkezzenek a városba.

Horváth Richárd polgármester kifejtette, hogy a város számára nagy büszkeség egy ilyen nagyszabású versenyben részt venni.

– A kínai-magyar együttműködések erősödését nem csak a gazdasági kapcsolatok élénkítésén, de a sportrendezvényeken keresztül is célszerű támogatni. A Külgazdasági és Külügyminisztérium segítségével indult el a versenyt előkészítő munka. Nagyon fontosak számunkra a kínai kapcsolatok, és az ilyen események is alkalmasak arra, hogy ezeket a kötelékeket elmélyítsük – részletezte Horváth Richárd polgármester.

Shi Weiyuan elmondta, nagyon örül, hogy a 2002-óta létező Qinghai Lake versenysorozat idei megmérettetését sikerült a Budapest-Hatvan útvonalra megszervezni.

– Szeretnénk hagyományt teremteni a versennyel, így lehetséges, hogy jövőre is megrendezzük. Nagyon jelentős esemény a mai, mert ezzel népszerűsítjük a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatunkat is. Bízunk benne, hogy továbbra is ilyen magas szintű kontaktust ápolhatunk a várossal – mondta Shi Weiyuan, a Qinghai Lake rendezője.

Iglói-Nagy István kifejtette, hogy nagyon jó teljesítményt nyújtottak a kerékpározók, a borongós időjárási viszonyok mellet is kitartóan tekerték végig a távot.

– Minden ilyen kezdeményezés, ahol külföldi országokkal tudunk együttműködni, az fontos és hasznos mind a két fél részére. Sok kerékpár versenyen jártam már és láttam, ahogyan felkészülnek a versenyzők, ez egy nagyon kemény munka a számukra – részletezte Iglói-Nagy István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sportdiplomáciai főosztály vezetője.

A Qinghai Lake kerékpárversenyen végül Solymosi Márton lett az első célba érő, aki az Epronex-BSS Oil Team tagja.

– Az időjárás kicsit megnehezítette a megmérettetést. Elég sok versenyen vettem már részt a csapatommal, ezért megfelelő módon felkészítettem magam a tekerésre. Két héttel ezelőtt bejártam a pályát edzés képen, így nagyjából tudtam, hogy mire számíthatok, és nagyon örülök a győzelemnek – mondta Solymosi Márton.

A versenyzők a Népkertben pihenhették ki a fáradalmaikat, majd a színpadon vehették át az elismeréseket és a díjakat.