Több százan gyűltek össze tegnap este az Ezer lámpás éjszakája programon a főtéren, hogy megemlékezzenek az eltűnt és elcsellengett gyermekekről. – Megdöbbentő arányban nőtt évek alatt az eltűnt gyermekek száma hazánkban is, ezzel a rendezvénnyel erre szeretnénk a figyelmet felhívni – mondta Fehn Stefánia, szervező, a Hatvani Nőegylet egyik tagja.  Hozzátette: a nőegylet idén első alkalommal rendezi meg ezt a programot pontosan azért, mert rendkívül mélyen együtt érez minden édesanya azokkal a szülőkkel, akiknek át kell élniük ezt a fájdalmat.

Az eseményen Horváth Richárd polgármester azt mondta: egy szülő számára a legnagyobb rémálom a gyermekét elveszíteni, átélni azt a hiányt, amit egy ilyen helyzet állít elő. – Hatvanban kiemelten figyelünk a gyermekek és a családok sorsára, hiszen tudjuk, hogy ők jelentik a jövőt a településen. Fontos szempont a városban a felnövő generáció támogatása, élhető, biztonságos, kulturált jövőjük megalapozása – mondta a városvezető.

Csernyánszki Csaba rendőr főhadnagy beszédében kiemelte: Hatvanban a közbiztonság jó, nem jellemző, hogy gyermekrablásról, kiskorúak eltűnéséről kapnak értesítést. Kiemelte azonban, hogy a legtöbb esetben a szülők sokat tehetnek azért, hogy gyermeküket megóvják. – Sok olyan helyzet van, ahol a kiskorú önszántából cselleng el otthonról, mert rossz társaságba keveredik, vagy valamilyen szenvedély hajtja őt. Nagyon fontos, hogy a szülők beszélgessenek a gyermekeikkel  sokat, és figyeljenek a viselkedésükre, az őket érő hatásokra – részletezte a rendőr főhadnagy.

A programon a Dalvarázs Show Kórus és Kondek Zsolt dalokat adtak elő, majd a csaknem háromszáz résztvevő a polgármester vezetésével a Zagyva – partra sétált, hogy ott aztán közösen engedjék el az ez alkalomból kapott színes, biológiai úton lebomló lufikat. A léggömbök egyfajta szimbólumot jelentenek, hogy minden egyes lufi vezessen haza egy gyermeket.

Fotó: Albert Péter