A nyári táborok mindig jó mókának bizonyulnak a gyermekek életében, ebben az évben azonban sokkal többről szólnak ezek a lehetőségek, ugyanis valódi mentőövként szolgálhatnak a már eddig is túlterhelt szülőknek. Sokuk ugyanis már kivette március-április hónapban az éves szabadságát, vagy annak döntő többségét. Úgyhogy a nyári 11 hetes gyerekfelügyeletet muszáj számukra megoldani, a táborok pedig hatalmas segítséget jelenthetnek.

Hatvanban több napközis gyerektábort is meghirdettek már. A Csiribiri Gyerektábor 17 éve szervez minden nyárra különböző tematikájú tábort. – Idén is lesz kaland-, csajos-, fiús-, kézműves-, sport – és nyelvtábor is nálunk. Napközben különböző játékokkal, foglalkozásokkal szórakoztatjuk a gyerekeket és többszöri étkezést is biztosítunk a résztvevőknek. Az előírt higiéniai feltételeket fokozottan betartjuk, a programjaink közül egyedül a strandon való részvétel kétséges egyelőre. Mindezt leszámítva továbbra is arra törekszünk, hogy a gyerekeknek családias környezetben, jó levegőn, vidám hangulatban kellemes kikapcsolódást biztosítsunk egész nyáron – mondta Szilágyi-Halász Réka, a Csiribiri Gyerektáborok főszervezője.

Hozzátette: mivel a kormány legutóbb bejelentette azt is, hogy az ottalvós táborokat is engedélyezik, ezért június 22-től egész hetes turnusokat is szerveznek, a jelentkezéseket folyamatosan fogadják.

Birkás Ildikó is régóta szervez napközis táborokat a Hatvani Kossuth Lajos Általános Iskolában. Idén két turnust hirdetett meg. – Lesz egy média napközis tábor, ahol a gyerekekkel többek között rövidfilmet forgatunk majd, fotózunk és egyéb médiatevékenységeket próbálunk ki játékosan. Egy másik héten pedig a múmiák földjére látogatunk el, ahol megismerjük az egyiptomi kultúra gazdagságát és nagyon sok közös kalandba kalauzolom el a gyerekeket – részletezte Birkás Ildikó.

Szintén a Kossuth Lajos Általános Iskola lesz a helyszíne annak a tábornak is, ahol a fiatalok játékos táncórákkal tölthetik el a szabadidejüket. Polonkai Zoltán már ötödik éve szervez tánctábort, idén külön korcsoportokra szedve hirdeti a programokat. – A 6-10 éves korosztály játékos formában ismerkedhet meg a különböző táncformákkal, miközben a legfőbb cél a jókedv és a mozgás felszabadult öröme. Egy másik héten a 10-16 év közötti fiatalok jelentkezhetnek, ahol az öt nap alatt öt koreográfiát tanulunk meg szintén vidám, felszabadult hangulatban – fogalmazott Polonkai Zoltán korábbi versenytáncos, a tánctábor főszervezője.

A nyári gyerektáborok tehát már zöld utat kaptak, a programokra folyamatosan lehet jelentkezni. A szervezők idén is fokozottan figyelnek a programok megszervezéséhez szükséges kormányrendeletekre. Előreláthatólag valamennyi tábornak be kell jelentenie a táborszervezést a tisztiorvosi szolgálat helyi illetékes szervezeténél, illetve kötelező egy szülői nyilatkozatot kérniük arra vonatkozólag, hogy a gyermek egészséges.

Kezdőkép: Albert Péter – archív