Szúrós szagú, büdös, olajos massza árasztotta el a pernyehányó melletti terület egy részét még két évvel ezelőtt. A hulladéklerakót működtető Hunviron akkor tagadta, hogy a telephelyükről származik az ismeretlen eredetű massza. A folyadékról közben kiderült, hogy veszélyes anyagokat tartalmaz, nyomozás is indult az ügyben ismeretlen tettes ellen, amelyet végül bűncselekmény hiányában felfüggesztettek.

A fekete massza azonban ismét megjelent tavaly nyáron a hulladéktelep mellett – ez derült ki, egy a hatvani önkormányzatnak küldött rendőrségi anyagból, amely a nyomozás folytatásáról határoz az ügyben. A környezetvédelmi hatóság megerősítette, hogy a pernyehányón működő telephelyről szivárog folyamatosan a szennyező massza, az elárasztott területeken pedig a növényzet is pusztulásnak indult. Azt is megállapították, hogy a hulladéklerakó töltéséből szivárgó anyag jellege megegyezhet a két évvel ezelőtti fekete masszáéval.

A nyomozás során feltárták, hogy a tároló medencéből kikerült, a határértéket meghaladó anyag veszélyeztette, károsította a földet és az élővilágot. Ezt a felszín alatti vízminták is alátámasztották. A rendőrség környezetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást.

A nagygombosi hulladéktelep közben tovább működhet és bővíthet is. A Hunviron ugyanis immár új néven, mint REG Regionális Energia- és Környezetgazdálkodási Kft. kapott egységes környezethasználati engedélyt további 10 évre a Nógrád Megyei Kormányhivataltól. A cég telephelyét többször hozták összefüggése a Hatvan és környékén évek óta érezhető elviselhetetlen bűzzel. A társaság korábban hangsúlyozta, hogy szerintük szabályosan működnek. Az Egri Járási Hivatal azonban 2017-ben szükségesnek tartotta a cég működésének felülvizsgálatát, mert indoklásuk szerint a Hunviron Kft. több esetben az engedélyeiben leírtaktól eltérően sem hulladékgazdálkodási, sem levegőtisztaság-védelmi szempontból nem kellő körültekintéssel végzi a tevékenységét.  Ezt a felülvizsgálati eljárást a Nógrád Megyei Kormányhivatal most, a határozattal egy időben – indoklásuk szerint – okafogyottsága miatt megszüntette.

A hatvani önkormányzat évek óta vezeti a bűznaplót, ezzel indokolva a bűzkérdés sürgős megoldását az illetékes hatóságok felé. Az önkormányzat azt is jelezte, hogy a pernyehányót működtető cég a helyi építési szabályzattal ellentétes tevékenységet folytat, éppen ezért arra a területre hulladékkezelő építmény nem helyezhető el. Ezt a kormányhivatal is megállapította, ugyanakkor nem tartotta releváns ténynek a mostani engedélyezési eljárásban. –  Véleményünk szerint a hatóságok figyelmen kívül hagyták azt, hogy ez a fejlesztés ütközik a város helyi építési szabályzatával, éppen ezért közigazgatási bírósághoz fordulunk és megtámadjuk az egységes környezetvédelmi engedélyt. A fekete massza és a bűz ügyével kapcsolatban pedig további tárgyalásokat és intézkedéseket sürgetek az illetékes hatóságoknál, hogy a hatvaniak végre megtudják az üggyel kapcsolatos igazságokat – közölte Horváth Richárd polgármester.

Szerkesztőségünk az üggyel kapcsolatban megkereste a REG Kft.-t is, s amint visszajeleznek, beszámolunk a további részletekről.

Kezdőkép: Albert Péter – archív