Idén a Grassalkovich-kastély dísztermében tartották meg a városi magyar kultúra napi ünnepséget. Horváth Richárd polgármester köszöntőjében kiemelte: a magyar nemzet legfőbb ereje az egyedülálló és színes kultúrájában, illetve gazdag anyanyelvében rejlik, melyre minden magyar ember méltán lehet büszke. Leszögezte: a Hatvanban sikeresen működő kulturális intézmények nagyban hozzájárulnak a magyar kultúra terjesztéséhez, valamint a polgáriasodó város szellemiségének kialakításához.

Az ünnepségen ezután átadták a „Pro Cultura kitüntető emlékérem Hatvan város kultúrájáért” elismerő címet is, melyet ezúttal Csaszli Mariann vehetett át.

A Grassalkovich Művelődési Ház intézményvezető – helyettese 2001 januárjában kezdte meg pályáját a kulturális intézményben. Már munkája első évében örömmel és aktívan kapcsolódott be a Városi Gyermeknap, az Összművészeti fesztivál, az Expo, Barokk Kastély Napok és a Kistérségi Idősek Fesztiváljának szervezésébe. Megszerette a szervező munkát és azt, hogy élményt és értéket adhat a rendezvényre látogatóknak. Munkájának fontos része lett a mindennapi kapcsolattartás a művészekkel, közösségekkel, pedagógusokkal. A programszervezéseken túl a munkaterületéhez kapcsolódó csoportok, közösségek, egyesületek számára pályázati lehetőségeket keres, segít azok megírásában, rendezvényeik szervezésében és lebonyolításában. Lelkiismeretes munkájával, pozitív személyiségével, sokéves szakmai tapasztalatával a hatvani kulturális élet egyik legmegbízhatóbb szereplője. – Nagyon nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy idén én vehettem át ezt a díjat. Köszönöm mindazoknak, akik úgy látták, munkám miatt érdemes vagyok erre a kitüntetésre. Ezúton szeretném hálámat kifejezni azoknak a munkatársaimnak, akik az elmúlt csaknem húsz évben segítették a közös eredményeket elérni. Továbbra is azon fogok dolgozni, hogy a közművelődés eszköztárát kihasználva tartalmas programokat szervezzünk a városban, minél több embernek okozva ezzel örömet és kellemes kikapcsolódási lehetőséget – mondta Csaszli Mariann.

A program Heit Lóri és zenekarának műsorával folytatódott. Az együttest 2016-ban álmodták meg a zenészek, akik koncertjeik során a Kárpát-medence népzenei sokszínűségét mutatják be, a pajzán népdaloktól a hallgatókon át, a keresztény ünnepkörökhöz kapcsolódó egyházi és népies dalokig. Hiszik, hogy közönségük velük együtt éli meg a népzene és népdal üzenetét, amit a legtisztább szívvel igyekeznek átadni a kínálkozó színpadi alkalmakon.

Hazánkban a magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Fotó: Albert Péter