A COVID-19 vírus az idősebb korosztályt veszélyezteti leginkább, éppen ezért a legfontosabb cél világszerte az, hogy az idősotthonokat elkerülje ez a betegség.

A hatvani Szent Erzsébet Idősek Otthonában jelenleg 20 főt gondoznak, a szakemberek itt is mindent megtettek, hogy a legnagyobb biztonságban tudják az ellátottakat. – A kezdetektől fogva feszült figyelemmel követtük az eseményeket, a látogatási tilalmat is azonnal bevezettük, amikor azt a kormány elrendelte. Minden tevékenységünket úgy végeztük, hogy az a szakmai protokollnak, illetve az országos tiszti főorvos rendelkezéseinek megfeleljen. Bevezettük az öltözői zsilipezést és izolációs szobákat hoztunk létre, hogy a lehető legkisebb eséllyel jusson be az intézménybe a vírus. A honvédség is járt nálunk fertőtleníteni és a megye is rendszeresen ellenőrzött bennünket, mindent rendben találtak ezekben az esetekben – közölte Andrási Monika intézményvezető.

Hozzátette: a dolgozók nemcsak arra figyeltek, hogy az ellátottak mindennapi igényeit maximálisan kiszolgálják, hanem mentálisan is igyekeztek támogatni az időseket. – Most már mindenki nagyon türelmetlen, a hozzátartozók és a bentlakók is nagyon szeretnének már egymással találkozni. Ebben azonban továbbra is fegyelmezettnek kell lennünk, nem szabad elkapkodni ezt a lépést. Amíg a személyes jelenlét nem megoldható, az időseknek segítünk telefonon vagy online tartani a kapcsolatot a szeretteikkel, és mi is támogatjuk őket lelkileg – fogalmazott a vezető.

Andrási Mónika kitért arra is, hogy a 13 fős dolgozói gárda az elmúlt hetekben megfeszített munkát végzett az intézményben, a gondozók maguk is nagyobb terhelés alatt álltak. – Több forgatókönyvet is létrehoztunk arra az estre, ha esetleg megjelenne a vírus az otthonban, még a dolgozói karantén lehetőségével is számoltunk. Szerencsére ezekre nem került sor, úgy tűnik, egyelőre sikeresen ki tudtuk zárni a vírust a falakon kívülre, de továbbra is nagyon alaposan és precízen járunk el a mindennapokban – hangsúlyozta az intézményvezető.

Fotó: archív