Hírportálunkon új sorozat indult, melyben megkérdezzük a helyi vállalkozásokat, őket hogyan érinti a kialakult helyzet, miként élik túl a válságos heteket, és mit terveznek a veszélyhelyzet elmúlása után? Ezúttal  Achim Weinstock, az LKH Leoni Kft. ügyvezető igazgatója számolt be az elmúlt hetek tapasztalatairól.

Az LKH Leoni Kft. hetek óta folyamatosan követi a koronavírussal kapcsolatos aktuális helyzetet azért, hogy megóvja dolgozói biztonságát és egészségét valamint, hogy biztosítsa a vevői kiszállításokat. Erre vonatkozóan számos intézkedést vezettek be. A cégnél eddig egyetlen dolgozónak sem lett pozitív COVID-19 tesztje.

– A vállalatnál rövid időn belül átfogó óvintézkedéseket vezettünk be. Ilyenek például a kézfertőtlenítő adagolók felszerelése az egész gyár területén, az épület gyakoribb takarítása és fertőtlenítése, üzleti utak és személyes jelenlétet igénylő megbeszélések lemondása, gyár területére belépők testhőmérsékletének mérése, lázas személyek belépésének megtagadása, belépéskor maszk és kesztyű használatának előírása a kamionsofőröknek – részletezte Achim Weinstock, az LKH Leoni Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: az autógyárak megállása miatt a cég a termelési mennyiséget és a dolgozók munkaidejét 25-30%-ra csökkentette a válság előttihez képest amiatt, mert csökkent a megrendelés is. Ez a dolgozók számára nagyon nehéz helyzet. Mindazonáltal a vállalatnak nem volt más választása, mint a meghozott intézkedések bevezetése.

– A gyár a termelési kapacitását a vevői igényekhez igazította és ezt tesszük a válság egész ideje alatt. Az üzemi munkafolyamatokat azonban nem kellett alapvetően megváltoztatni, mivel a termelési technológia miatt az előírt távolság már adott volt. A dolgozókat azonban arra kértük, hogy tartsák be a megfelelő távolságot és rendszeresen fertőtlenítsék a kezüket – közölte az ügyvezető igazgató.

Kitért rá: a cég vezetősége a veszélyhelyzet kihirdetése után egy átfogó pandémiás tervet hozott létre, melyet a LEONI konszern központi társosztályaival együtt folyamatosan frissít. Ezen felül azokat a dolgozókat, akiknek munkája nem szükséges az aktuális termelési mennyiség miatt, március 21-től állásidőre küldték. Továbbá azok az irodai dolgozók, akiknél ez lehetséges és szükséges, otthonról home office-ban dolgoznak. Ezáltal csökken az esélye annak, hogy a dolgozók megfertőzik egymást. A gyár teljes mértékben támogatja a magyar kormány elvárását, miszerint aki teheti „Maradjon Otthon!”!

Az LKH Leoni Kft. vezetősége jelenleg nem tervez létszámleépítést, és ezt a folyamatot mindenképp szeretnék elkerülni. A cég folyamatosan vizsgálja a magyar kormány által meghirdetett gazdaságmentő csomagok lehetőségeit, elsősorban a csökkentett munkaidőt érintő támogatás lehet hasznos a vállalat számára a jövőben.

A hatvani gyáregység jelenleg 160 embernek biztosít munkát, az üzem 1998 óta gyárt elektromos vezetékeket az autóipar számára.