Meghitten telnek az ünnepek a Hajléktalanok Nappali Melegedőjében Hatvanban. A lakók közül páran közös műsorral és dallal készülnek, amit elő is adnak majd karácsony estéjén. A legtöbben az éjszakai menedékhelyen töltik az ünnepeket, de aki teheti, napközben meglátogatja távoli rokonait, családtagjait. Estére azonban az ünnepek alatt is visszatérnek a lakók, így jelenleg telt ház van a szállón éjszakánként. Az intézmény nappali melegedő szolgáltatása a hideg téli időszakban különösen fontossá válik. Az ideérkező fedél nélkülieknek napközben lehetősége nyílik tisztálkodásra, mosásra, étkezésre. A szakemberek segítséget adnak a hivatalos ügyek intézésében, illetve támogatást nyújtanak a társadalomba való visszahelyezkedésbe. – Az idei évtől kezdve működtetjük a kiléptető szobát, melyet azon ügyfeleink számára tartunk fent, akik munkahellyel rendelkeznek, így előtakarékosságot tudnak gyakorolni és ez által idővel lehetőségük van visszailleszkedni a társadalomba. Ők több mentori segítséget kapnak és hat ágyas szobában töltik az éjszakát a többiekkel ellentétben – közölte Abonyi Tünde intézményvezető.

Füredi Henrik a karácsonyt most is a szállón fogja tölteni, de úgy tervezi, hogy egyik nap majd meglátogatja a testvérét is Budapesten. – Idén meghaltak a szüleim és ezután költöztem ide a szállóba. Én elégedett vagyok az itteni körülményekkel, senkivel nincs problémám, mindenkivel jól kijövök – árulta el Füredi Henrik, a szálló egyik lakója.

A hajléktalanszállón az idei évben egy Európai Uniós pályázat keretein belül felújítás kezdődött, melynek munkálatai jövő évben fejeződnek be. A korszerűsítés során többek között belső szigetelés és tisztasági festés történik, illetve felújításra kerülnek a vizesblokkok is. A szállóban senkit nem utasítanak el, aki úgy érzi, bátran forduljon az ott dolgozó szakemberekhez, mindenkinek igyekeznek személyre szabott megoldást találni.

Fotó: H. Szabó Sándor