Több országból érkeztek a héten zajló testvérvárosi találkozóra Hatvanba. Péntek délután a Grassalkovich-kastély dísztermében tartott ünnepségre Kokkolából, Kézdivásárhelyről, Jarocinból és Maassluis városából is jött delegáció. Az egybegyűlteket Horváth Richárd, Hatvan polgármestere köszöntötte, aki leszögezte: Hatvan és a holland Maassluis idén ünnepli 25 éves testvérvárosi kapcsolatát. – A legtöbb ember arra törekszik, hogy életében maradandót, önmagán túlmutatót alkothasson. Akik ezt a szerződést megkötötték, ők ilyet tettek, egy előremutató dolgot hoztak létre. A rendszerváltást követőn Magyarország még kereste önmagát, és Szinyei András akkori polgármester segítségével új barátokat talált Hollandiában – fogalmazott Horváth Richárd.

Kocsis András hollandiai magyar nagykövet arról beszélt a konferencián, hogy számára nagy öröm látni, hogy ez a két város ilyen hosszú ideje jó kapcsolatot ápol egymással. Kitért rá, hogy nyár elején Hollandiában ünnepelték az évfordulót, ahol a hatvaniak is részt vettek, de tervezik, hogy novemberben Amszterdamban is tartanak egy testvérvárosi konferenciát.

Elzo Molenberg misszióvezető-helyettes elmondta: sok időt töltött Magyarországon, és ő is kötött itt egy szerződést: itt nősült meg, magyar feleséget választott magának. Fontosnak érzi, hogy a két ország, a két város megismerje egymás kultúráját, egymás ételeit, italait és persze gondolkodásmódját is.

Szinyei András hatvani alpolgármester pedig felidézte, milyen megtisztelő volt számára, mikor frissen megválasztott polgármesterként felkérést kapott Maassluistól, hogy legyenek testvérvárosok. Hatalmas változások mentek akkor végbe az országban: kimentek az orosz katonák, megvoltak az első szabad választások, megalakulhattak a civil szervezetek. Mint mondta: nagyon sok segítséget kaptak tőlük, amiért a mai napig hálásak. Ezek a kialakult és máig élő kapcsolatok pedig az élet minden területére hatással vannak.

Edo Haan, Maassluis polgármestere azt mondta: óriási megtiszteltetés számára, hogy itt lehet. Jó újra együtt lenni a hatvaniakkal. Megjegyezte: a sport, a művészet és a kultúra terén szoros az együttműködésük. Kitért rá: bízik benne, hogy a két város lakói közösen kíváncsiak egymásra, ellátogatnak a testvérvárosba és megismerik a helyieket. Hangsúlyozta: mindenkinek csak dicsérni tudja Hatvant, hogy érdemes ide eljönni, mivel az elmúlt években rengeteget fejlődött.

Witoslaw Gibasiewicz, a lengyel Jarocin alpolgármestere is gratulált ehhez a negyedévszázados kapcsolathoz.  – Mi, Hatvannal idén vagyunk 20 éve testvérvárosok, bízom benne, hogy továbbra is megmarad ez a kiváló viszony és a jövőben is jól tudunk együttműködni. Különösen fontosak nekünk a sportok, rendszeresen vesznek részt sportolóink hatvani versenyeken, így például a szombati második Hatvani Félmaratonra is neveztek már be lengyelek – fogalmazott. Elmondta azt is, hogy a két ország között híresen jó a kapcsolat, ezt bizonyítja az is, hogy míg ő most épp Hatvanban van, a lengyel miniszterelnök éppen Orbán Viktorral egyeztet.

Reino Herlevi, Kokkola küldötte kifejtette: kifejezetten örülnek, hogy a finn város és Hatvan az oktatás tekintetében milyen jól együtt tud dolgozni. Az alapfokú képzésben rendszeresen tartanak csereprogramokat is, így a magyar és finn diákok kölcsönösen megismerhetik egymás kultúráját, oktatási stratégiáját.

Hatvannak összesen hét testvérvárosa van. Először Nyugat-Európa felé nyitottak, majd áttértek kelet irányába, elsősorban a Kárpát-medence városait megcélozva. Ma már nemcsak Hollandiában, Finnországban, Olaszországban, hanem Törökországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában és Kínában is van kapcsolat.

A testvérvárosi konferencián a Dalvarázs Show Kórus is közreműködött.

Fotó: H. Szabó Sándor