A négynapos program csütörtök délelőtt startolt el, amikor a Hatvany Lajos Múzeumban megnyílt az Expótörténeti kiállítás, valamint H. Szabó Sándor fotóiból a 60 kép Hatvanról tárlat. A délután szakmai konferenciát tartottak a Nagy Endre Rendezvényteremben, ahol Horváth Richárd polgármester a város előtt álló kihívásokról és ezek megoldásairól beszélt. Hrovatin Zsolt, a Külügyminisztérium Befektetési Főosztályának vezetője úgy fogalmazott: kevés fontosabb rendezvény lehet most, mint egy ilyen vállalatorientált program. Külön kiemelte, hogy a ’90-es évek expóját új alapokra helyezték és ez az új koncepció példaértékű lehet más városok számára is. A rendezvény több helyszínen zajlik, este a Kossuth téren folytatódtak a programok. Sokakban még élénken élnek az expóhoz köthető élmények és emlékek, éppen ezért nagy örömmel fogadták, hogy újjáéledt ez a rendezvény. – Korábban sosem voltam ilyen rendezvényen, de nagyon tetszik, sok a hasznos információ, jók a programok, érdemes kijönni – fogalmazott Kele Ádám, aki Galgahévízről jött el a programra.

Horváth Richárd polgármester hangsúlyozta: míg az 1990-es években a munkanélküliség jelentette a legnagyobb problémát a térségben, addig napjainkban már a munkaerőhiányt kell kezelni. A június 15-étől 18-ig tartó rendezvény kapocs szeretne lenni a cégek és a munkavállalók között. E köré szervezik a fő programokat, de a szórakozni vágyók is megtalálják számításaikat. Elmondta: mindenkitől csak pozitív visszajelzéseket kaptak, mikor először szóba jött, hogy felélesztenék az EXPO-t.

Pataky Attila, az Edda frontembere elmondta: mindig szívesen jön Hatvanban, hiszen nagyon jó emlékek kötik a városhoz. – Jöttem már ide Volgával, Skodával és Barkassal is, mindig nagyon jó bulik voltak – jelentette ki. Hozzátette: ő és zenekara mindig csak a jelenben él, azon vannak, hogy jó koncerteket adjanak. – A valóságban létezem, s az, hogy 4-5 generációnak szolgáltatunk élményt, felemelő érzés számunkra – mondta el. Jelenleg a 33. albumukat készítik, ami dupla lemez lesz: egyik fele a testnek, másik fele a léleknek szól.

A koncert pedig egyöntetűen mindenkinek nagyon felemelő volt. – Szuper volt, az Eddában még sosem csalódtam. Mindemellett kifejezetten örülök annak, hogy újra van EXPO Hatvanban – mondta el Molnárné Pádár Ildikó.

– Kell ez az EXPO a városnak, jó, hogy újra van. Az Edda pedig az utóbbi évek egyik legjobb koncertjét adta itt a városnak. A Kör című számot pedig mindig nagyon jó érzés hallani – emelte ki Szabó László.

Tóth János úgy véli, az elmúlt 15 évben hiányérzete volt az EXPO miatt, nagyon örül annak, hogy most újraindult, hiszen a fiának is meg tudja mutatni ezt a rendezvényt.

A következő napokban állásbörze, kiállítások és zenei programok lesznek. A fesztivál részéhez kapcsolódóan pénteken a Republic lép fel, utána pedig retró diszkót tart Dj Dominque, szombaton az LGT ad koncertet.