Az EMMI rendelet januári módosításának köszönhetően, több változást is eszközöltek a közétkeztetésben az elmúlt hónapokban. Ezáltal könnyebbé vált, hogy ízletesebb ételek kerüljenek az asztalokra a közintézményekben. – A rendeletmódosításra főként azért volt szükség, hogy a leírt szabályok a gyakorlatban is jól kivitelezhetőek legyenek. Az óvodás korosztály étkeztetésében volt a legsürgetőbb a változtatás, hiszen itt már az alapanyagok sótartalma is meghaladta a megengedett mennyiséget. Emellett a nyersanyagok és a húskészítmények tekintetében is szabadabb kezet kaptunk – fejtette ki Smidné Vereb Julianna, a Hatvani Közétkeztetés Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a sütő-pároló és egyéb gasztronómiai berendezésekkel olyan ételeket tudnak készíteni, amiket a gyerekek is szívesebben fogyasztanak. Így például a főzelékeket önmagukkal sűrítik és kevesebb zsiradék felhasználásával is finom, szaftos húsokat tudnak sütni.  Tóth Eszter, Sós Borbála, Fajka Vanessza és Márkus Kíra a Kodály Zoltán Általános Iskola tanulói; már hozzászoktak ezekhez a változtatásokhoz sőt, néhány ételt kifejezetten szeretnek. A lányoknak több kedvencük is van – Márkus Kírának például a tojásleves és a makaróni –, a rántott hús és húsleves is kiemelt helyen szerepel náluk.

A módosítás értelmében, a szakorvosok által előírt diétákat is bevezették a közétkeztetésbe, így az ételallergiás diákok is együtt ebédelhetnek társaikkal.