Felmérésekből az derült ki, hogy a 18-39 éveseknek mintegy fele az interneten keres megoldást egészségügyi problémáira, az idősebb korosztályok viszont még mindig elsőként az orvos véleményét kérik ki.

Többek között a kényelem és a gyorsaság lehet az oka annak, hogy sokan elsőként az internetet hívják segítségül, amikor valamilyen betegséggel vagy egészséges életmóddal kapcsolatos kérdésükre keresik a választ.

Tompa Gyöngyvér pszichológus szerint : az orvos nemcsak egy tünetet kezel, hanem a beteget gyógyítja, és ehhez mindenképp személyes kapcsolat kell. Az interneten felderített tünetek nem biztos, hogy hiteles, jó helyre vezetik az online keresőt. – A világhálón böngésző páciens gyakran csak a tüneteket orvosolja az online tanácsok alapján, ami akár csillapíthatja a tünetek megjelenését, de nem tárja fel a betegség valódi okát. Egy nem kezelt magas vérnyomás agyvérzéshez vezethet, egy depressziós tünetet pedig csupán vitaminokkal nem lehet megoldani. Az internetes keresgélés lélektanilag egyfajta személytelenséget is jelent a páciensnek, ilyenkor egy picit sikerül elbújni a betegnek a saját állapota elől. Azonban nem ajánlott félvárról venni egészségünk állapotát és elsősorban érdemes szakember segítségét kérünk problémáink megoldásához – részletezte Tompa Gyöngyvér pszichológus.

A Google Trends adatai szerint 2016 novembere és 2017 novembere között a terhesség tüneteire kerestek rá a legtöbben, amit a cukorbetegség, az allergia, a pajzsmirigy és a reflux követnek. Emellett a gerincsérv, az influenza és a depresszió is ott van a legnépszerűbb keresőszavak között. A betegségek közül a bélrendszer nyálkahártyájának gyulladásával járó Crohn-betegséget találjuk az élen, amelyet az autoimmun betegség és a pajzsmirigybetegség követ. Az utóbbi időben a laktóz- és gluténérzékenységre is gyakran kerestek rá az emberek.

Déry Károly háziorvos elmondása szerint: hozzá is fordultak már páciensek úgy, hogy előzőleg az interneten kerestek rá a tüneteikre és emiatt kétes információik voltak saját állapotuk felől. – Nagyon veszélyes az, ha valaki az interneten próbálja a tüneteit orvosolni, de legfőképp a kommentektől és más emberek tapasztalataitól kell nagyon óvakodnunk, mert az gyakran ijesztő és félrevezető lehet. Minden betegség akkor gyógyítható leginkább, ha már a kezdeti stádiumban szakorvos kezeli a tüneteket. Az interneten történő öngyógyítás értékes időt vesz attól, hogy a beteg valódi képet és gyógymódot kapjon saját állapotához – részletezte a háziorvos.

Bár az online diagnosztizálás nem javasolt, az internet térhódításával párhuzamosan az emberek egészségtudatossága sokat javult. Ha azonban egészségünkről van szó, ne bízzuk magunkat internetes forrásokra, forduljunk szakorvoshoz minden esetben.