Néptáncelőadás nyitotta meg kedden a Hatvani 5. Számú Általános Iskolában rendezett szép magyar beszéd ünnepséget. Már 15. alkalommal rendezték meg, hogy méltóképpen ünnepeljék a magyar kultúra napját. Mint minden évben, idén is egy híres, elismert író köré építették a programot. Ebben az évben Schmidt Egon, Kossuth-díjas ornitológus-író munkásságaiból idéztek a gyerekek. Ez azt jelenti, hogy az állatvilágba kalauzolták a hallgatóságot. Az eseményre 30 gyermek jelentkezett, ők két körben mérették meg magukat. Készültek egy általuk választott olvasmánnyal a 87 éves madarász tollából, illetve egy – a programon először látott – ismeretlen szöveget is elő kellett adniuk. Ezek alapján értékelt a zsűri egy összetett szempontrendszer alapján. – Elsősorban figyelik a szép kiejtést, az artikulációt, az intonációt, az írásjeleknek megfelelő hangsúlyozást: a kérdőjel, pont és vessző megkülönböztetését. Emellett a kifejező előadásmód és a folyamatosság is része az értékelésnek – részletezte Kutalik Márta, a Hatvani 5. Számú Általános Iskola igazgatója. Püspöki Emma, ötös iskolás diák első alkalommal lépett fel a jeles eseményen. A meleg éghajlatokon épített házak jellemzőin keresztül mutatta be szép, magyar beszédét. A választásban és a felkészülésben pedagógusai és szülei segítették. – Anyával többször is elismételtük a szöveget és a nehéz szavakat kiemeltük, gyakoroltuk és megtanultuk – mondta Püspöki Emma.

Hajdú Gergő kedvenc állata az oroszlán és a pingvin. Utóbbi azért, mert a számára legkedvesebb vicc róla szól. Ezért is választott pingvinekről szóló olvasmányt.

– Melyik a legősibb állat a világon?

– A pingvin, mert az még fekete-fehér. – osztotta meg viccét Hajdú Gergő.

A program hagyományként nőtte ki magát és nagy népszerűségnek örvend a helyi általános iskolások körében. Idén 30 gyermek lépett a zsűri elé.

 

Fotó: Albert Péter