Reggel fél nyolc után néhány perccel bontották ki a magyarérettségi feladatlapokat a Széchenyi István Római Katolikus Középiskolában. Ezután az aulában várakozó végzősök az előre megkapott meghívójuk alapján elfoglalták a kijelölt termeket. A mobiltelefonokat nem tarthatták maguknál az érettségizők a vizsga ideje alatt, a készülékek minden teremben egy külön padon sorakoztak. Azonban nem minden tiltott: csokoládé, üdítő, szendvics és kabalafigura is lehet az érettségizőknél. Mátyássi Fanni a szerencsetollát hozta a megmérettetésre. Azt mondja, verselemzésből készült fel a legjobban, a tudása legjavát szeretné adni az első vizsganapon is. Fanninak ez különösen fontos, hiszen a továbbtanulásához az egyik hangsúlyos tárgy a magyar nyelv. A diákoknak 240 perc állt a rendelkezésükre és a szövegértéssel kezdték a vizsgát. A négy órás megmérettetés alatt csak egy segédeszközt, a Magyar értelmező kéziszótárt használhatták. A vizsgázóknak két feladatlapot kellett kitölteniük: a szövegértési feladatokra 60 perc, a szövegalkotási feladatok megoldására pedig 180 perc állt a rendelkezésükre. Moravcsik Gyula „A papiruszok világából” című könyvének egy részét kellett értelmezniük a diákoknak a magyarérettségi első részében.

A szövegalkotási feladatnál idén is egy érvelés, egy összehasonlító elemzés és egy műelemzés közül választhattak. A fogalmazásra összesen 60 pontot kaphatnak: a tartalomra 20, a szerkezetre és a felépítésre 20, a nyelvi minőségre szintén 20 pont jár.

Érvelésnél Csoóri Sándor Nomád naplójából kaptak egy szövegrészletet a diákok. Választhatták Tamási Áron Szerencsés Gyurka című novellájának értelmezését. Az összehasonlító elemzés: Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez és Illyés Gyula Bartók című alkotása.

Fehér Józsefné, a Széchenyi István Római Katolikus Középiskola igazgatója elmondta, hogy rendben kezdődött az érettségi az intézményben, 85-en vizsgáznak magyarból. Hozzátette: a diákokat már kilencediktől készítik a szaktanárok az érettségire, az utolsó évben pedig rendszeresen próbaérettségi feladatokat oldanak meg a tanulók az órákon.

Az első érettségizők 11 óra körül jöttek ki a termekből a Széchenyi István Római Katolikus Középiskolában. A diákok többnyire azt mondták, hogy a szövegértés könnyű volt. Benkó Flóra azt mondja jól sikerült a magyar érettségije, de a versek összehasonlítását nehéznek találta. Fischer Ákos érzése szerint jól teljesített, a műértelmezés feladatot választotta, mert arra gyakorolt a legtöbbet. Varga Géza szerint nehezek voltak a szövegek, úgy gondolja, hogy rosszul sikerült a vizsgája.

A járásban 375-en vizsgáztak ma magyarból-tájékoztatott Imre Zsolt a Járási Hivatal vezetője.