A Gáspár András Bajtársi Egyesület – mint egykori honvéd nyugdíjas klub – fontos feladatának tekinti a honvédelmi hagyományok ápolását, a kapcsolatok megteremtését és erősítését a működő katonai szervezetekkel. A Honvédelem Napjához kapcsolódva ez évben Szolnokra látogattak el, ahol a régió legnagyobb, és a kívülállók számára talán legérdekesebb alakulata az MH 86. Szolnok Helikopterbázis található.

A kirándulás keretében a bajtársak betekintést nyertek a katonai szervek mindennapi életébe, találkozhattak a technikai eszközeikkel – mondta el Kőszegi Ferenc, az egyesület elnöke.

Statikus bemutató keretében közvetlen közelről ismerkedtek meg a harci és szállító helikopterekkel, és hallgatták meg a szakavatott ismertetőt a technikai, alkalmazási lehetőségeikről. A résztvevők nagy lelkesedéssel és kíváncsisággal vették birtokba a MI 24 harci-, és a MI 17 szállító helikoptereket, próbálták ki, milyen érzés elhelyezkedni pilótafülkében, illetve a szállítótérben.

A bemutató után az irányítótorony meglátogatása következett, ahol a repülésirányítás bonyolult feladatába nyerhettek bepillantást. Megismerhették, hogyan folyik a leendő repülésirányítók képzése, nyomon követhették radaron a repülőtér közelében elhaladó repülőgépek, illetve a bázison landoló helikopter mozgását. Az éppen folyó kiképzés keretében láthatták, miképpen irányítják a földről, a speciális kiképzési feladatot végrehajtó repülőgéptevékenységét.

A harmadik részben a szimulátor bemutatása következett. A kivetítők segítségével még a nézők is szinte átérezték a repülés élményét, és néhányan kipróbálhatták a „helikoptervezetést” is. Bár voltak, akik egészen jól belejöttek, azért az avatatlan kezek próbálkozását jó néhány virtuális lombkorona és tereptárgy bánta. A bázislátogatás a tiszti étkezdében elfogyasztott ebéddel zárult.

Az ebéd után már „civil” program következett, ami szervesen kapcsolódott a délelőttihez, mivel a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum szintén a magyar katonai (és kis részben a polgári) repüléssel foglalkozik. A résztvevők nagy érdeklődéssel hallgatták az idegenvezető – aki egyébként a helikopterbázis tisztje – élményszerű előadását és követhették a kronológiai sorrendben a repülőtechnika fejlődését. Nagyon érdekes volt együtt látni a magyar légierőnél egykor rendszeresített sugárhajtású repülők sorát, a MIG 15-től – több típuson és gyártmányon át – a MIG 29-ig.

A repüléshez szervesen hozzátartozik a légelhárítás is. A múzeumban megtalálhatók azok a légvédelmi rakétatípusok is, amelyek a maguk idején lehetetlennek vélt küldetést hajtottak végre: a hidegháborús U-2 felderítő, illetve a szerbiai légicsapások során az amerikai „lopakodó” vadászgép lelövésével.

A múzeumlátogatás egy meglepetéssel zárult. Az egyesület egyik tagjának, Dányi Róbertnek a meghívására, meglátogatta a csoportot a magyar katonai kiképzés és a karate sport ikonikus alakja, Furkó Kálmán ny. ezredes, a Kyukushin karate 7 danos mestere. A bajtársak nagy érdeklődéssel hallgatták meg történetét az életéről, és tiszteletet érdemlő pályafutásáról. Az élménybeszámolót követően, Kőszegi Ferenc a hatvani egyesület emléktárgyát adta ajándékba Furkó Kálmánnak – a hazai katonai legendának – a találkozás gyanánt.

A résztvevők a nap végén, a beköszöntött nyári melegtől és a mozgalmas naptól kicsit elfáradva, de ismeretekkel gazdagodva, élményekkel feltöltődve tértek haza Hatvanba.

H. Szabó Sándor felvételei