Zacher Gábor sürgősségi szakorvos december 31-én kapta meg a koronavírus elleni védőoltását. A toxikológus főorvos kifejtette, hogy legfeljebb 40 percet vett igénybe a folyamat. – Első lépésként egy kérdőívet kell kitölteni az oltásra váró személyeknek, ez után kaphatják meg az oltóanyagot. Fontos, hogy 30 percig megfigyelés alatt tartják az embereket, ezért addig nem hagyhatják el a helyszínt. Nekem a szúrás helyén lokális izomfájdalom alakult ki, de előfordul, hogy hőemelkedéssel is jár. Komolyabb szövődményt nem tapasztaltunk – részletezte Zacher Gábor.

A sürgősségi szakorvos azt tanácsolja, hogy mindenki jelentkezzen az oltásért. – Nem kell félni az engedélyezett vakcinák beadatásától, ugyanis az engedélyezési eljárás rendkívül alapos, szigorú normák között gyártják őket. Így, amelyek megkapták a minősítést, azok minden esetben megbízhatóak. Jelenleg kétféle vakcina van Magyarországon: a Pfizer és a Moderna, melyek biztonságosak és az egészségünk védelmét szolgálják – mondta.

 

Zacher Gábor hangsúlyozta azt is: az interneten árult koronavírus elleni védőoltásoknak senki ne dőljön be, ugyanis átverés. Csak hivatalos oltópontokon elérhetőek a vakcinák.