Egyre nagyobb probléma világszerte a gyógyszerhiány – derült ki az Európai Unió Gyógyszerészeti Csoportjának felméréséből. Dr. Papp András gyógyszerész elmondta: Magyarországon is rendszeresen felmerül ez a probléma, de túl nagy gondot nem okoz, mivel a hiányzó készítményeket 99 százalékban helyettesíteni tudják. – A helyzetet némiképp árnyalja, hogy a gyógyszeralapanyagok 70 százaléka a Távol-Keleten készül, tehát ha bármilyen probléma fellép azon a területen, az a teljes szállítási útvonalat érintve késedelmet, gyógyszerhiányt okozhat. Érdekesség, hogy Kína és India termeli a világon a paracetamol 60, a penicillin 90 és az ibuprofen 50 százalékát – közölte Dr. Papp András.

Éppen ezért az EU-ban elindult egy törekvés arra, hogy létrehozzanak egy uniós készenléti tartalékot a stratégiai fontosságú gyógyszerekből, ami sürgősségi európai gyógyszertárként működne, csökkentve a hiány kockázatát, és megkönnyítené a gyógyszerek szállítását az EU tagállamai között. Emellett ösztönöznék a különböző gyógyszergyártókat, hogy Európában telepedjenek le.

Fontos gyógyszertári információ még, hogy 2022. január elsejétől gyakorlatilag megszűnt a gyógyszerek csomagküldése. A legutóbbi törvénymódosítás értelmében tehát már nem csak a vényköteles termékek, hanem bármely gyógyszer házhozszállítását csak patikai szakdolgozók végezhetik. Ezeket korábban interneten keresztül rendelhették meg a betegek és csomagküldők segítségével szállították ki azokat a patikák.

Kezdőkép: Albert Péter