Hatvan egy ikonikus vasutas város, melyben az emberek élete gyakran összefonódott a vasúttal, hisz nagyon sok családnak biztosított a MÁV munkát és megélhetést hosszú éveken keresztül. A vasutas hagyományok máig élénken élnek a városban, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az országos vasutas nap időpontja körül több helyi klub és egyesület is együtt ünnepel. Pénteken a Vasutas Nyugdíjas Szakszervezeti Klub is összegyűlt a Daliban, hogy műsorral és múlt idéző beszélgetésekkel őrizzék meg a vasutas hagyományokat.

Az ünnepségen részt vett Papp István, önkormányzati képviselő is, aki köszöntőjében elmondta: Hatvanban a vasutasokat máig tisztelik az emberek, egy vasutas életútja és munkássága különös megbecsülésnek örvend. – Nemrégiben a Népkertbe került a város két neves gőzöse, a Truman és a Bumbardó mozdonyok. Ez a megmozdulás is méltó jelképe annak, hogy Hatvanban őrzik és tisztelik a vasutas múltat az emberek – mondta el Papp István, önkormányzati képviselő.

A programon több régi és jelenlegi MÁV vezető és dolgozó tiszteletét tette.

-Ezen a napon felelevenítjük a vasutas élet régi hagyományait, saját történeteket idézünk meg a múltból. Van olyan vendégünk, aki az első, 68 évvel ezelőtti ünnepségen is részt vett, s most is itt van velünk. A vasutas közösség ereje az összetartásban és a hagyományok ápolásában rejlik – mondta Piroska József, a Vasutas Nyugdíjas Szakszervezeti Klub vezetője.

A rendezvényen a Liszt Ferenc Vasutas Nyugdíjas Klub tagjai műsort adtak elő.

Fotó: Albert Péter