A Hatvani Bajza József Gimnáziumban minden évben nagy hangsúlyt fektetnek a pályaorientációra – mondta Deák Andrea az intézmény igazgatója. – Több évvel ezelőtt a Heves Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálattal Veresné Kalcsó Krisztina, az intézmény igazgatóhelyettese kifejlesztett egy pályaorientációs programot, amely 4-6 éven keresztül segíti a diákokat, így önismereti foglalkozásokon is részt vehetnek a tanulók és megismerhetik azokat a készségeiket, amelyekben kiteljesülhetnek – részletezte. Hozzátette: az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az intézmény végzős diákjai gyakran választanak mérnöki vagy orvosi pályát, valamint sokan tanulnak programozónak és jogásznak is.

Vanó Renáta az Oktatási Hivatal felsőoktatásért felelős elnökhelyettese elmondta, hogy idén több változást is bevezettek a felsőoktatási felvéteti eljárásban, így a pontszámítási rendszer is megújult. – A korábbi egységes többletpont rendszert felváltotta az intézményi pontok rendszere, tehát alap és osztatlan képzésre, az 500 pontból a 100 pont intézményi pontokká vált. Ez azt jelenti, hogy az egyetemek és főiskolák maguk határozzák meg, hogy milyen teljesítményért adnak 100 intézményi pontot. Munkatapasztalatot vagy közösségi szolgálatot is beszámítanak az egyetemek, ilyen pontokká, és sokkal szélesebbé vált a középiskolai tanulmányi versenyek skálája is, amelyet figyelembe vesznek – emelte ki.

A szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre február 15-ig lehet jelentkezni, a felvi.hu-n elérhető e-felvételi rendszeren keresztül. A Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban részletes információk olvashatók a választható képzésekről és a jelentkezésről is.

Kezdőkép: illusztráció