December 12-én, vasárnap lépett életbe a MÁV-START 2021/2022-es menetrendje, amelyet idén első alkalommal, online társadalmi egyeztetés során lehetett véleményezni – számolt be honlapján az állami vasúttársaság.

Mint írják, a közszolgáltatást megrendelő Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) döntése alapján, a nyáron beérkezett érdemi észrevételekből több fejlesztés is megvalósul már a decemberi menetrendváltástól. Ezáltal az új menetrend nem csak a pályafelújítások, járműbeszerzések révén lehetővé vált módosításokat tartalmazza, hanem a lakosság javaslatait is figyelembe veszi, hogy még inkább az utasok igényeihez igazított gyakorisággal és indulási időkkel közlekedjenek a vonatok. Emellett a MÁV a megváltozott utazási szokásokat is számításba vette, és több vonalon növelik a járatsűrűséget.

A fontosabb változások között szerepel, hogy a hatvani vonalon végzett pályafelújítások hatására sűrűbb menetrendet vezet be a vasúttársaság, csökkennek a menetidők.Egészen pontosan az alábbi újítások lesznek a Budapest–Gödöllő–Hatvan vonalon: – Hatvanból a Keleti pályaudvarra a reggeli időszakban a MÁV-START Z80-as jelzésű zónázó vonatokat indít, melyek Gödöllő és a Keleti között nem állnak meg. – A Z80-as vonatok reggelenként a jelenleginél mintegy 15 perccel gyorsabb eljutást biztosítanak a fővárosba Hatvanból és Gödöllőről.– A Z80-as vonatok bevezetése miatt a vonalon a reggeli menetrend jelentősen változik, új S80-as jelzésű személyvonatok fognak közlekedni.

Ugyancsak december 12-én lépett életbe a Volánbusz Zrt. 2021/2022. évi autóbusz-menetrendje, amely az idén is számos fejlesztést és változást hoz az országos, elővárosi és regionális autóbuszjáratok közlekedésében – közölte a társaság szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint egyes térségekben – az átalakuló vasúti menetrendhez is igazodva – módosul a ráhordó autóbuszjáratok menetrendje, vagy új vasúti csatlakozások létesülnek.

A menetrendi változásokkal kapcsolatos részletes tájékoztatás a Volánbusz honlapján olvasható.

Forrás: MÁV – VOLÁNBUSZ hivatalon honlap

Kezdőkép: archív