Az Európai Hulladékcsökkentési Hét részeként alkotói pályázatot hirdetett az Ady Endre Könyvtár. A szervezők azt kérték az általános iskolás korosztálytól, hogy találjanak ki egy mesét a hulladékcsökkentéssel kapcsolatban, majd illusztrálják is azt kidobásra ítélt anyagokból. Így született meg Büdi, a zöld színű szörny is, elkészítéséhez kartondobozokat és tojástartót is használtak a gyerekek. Szegedi Noémi is részt vett a környezetvédő figura megalkotásában. – Fontosnak tartom a természet megóvását, sosem szemeteltem, és amikor hulladékot látok a földön, akkor azt felveszem és a megfelelő helyre teszem – részletezte.

Smidné Vereb Julianna, önkormányzati képviselő elmondta: nagyon jó látni, hogy a gyerekek nyitottak a környezetvédelemre és tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy közös erővel megóvhatjuk a Földünket. – Azt tapasztalom, hogy azok a fiatalok, akik a pályázatban részt vettek, sokat tanultak a környezettudatosságról. Bízom benne, hogy ezeket az információkat másokkal is megosztják – mondta.

Hatvan először csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez. Ennek részeként az alkotói pályázat mellett szemétszedési akciót, herbatanodát, és úgynevezett ÖKO játékteret is szerveztek. Ezek a programok mind népszerűek voltak – mondta el Jagodics Milán kabinetfőnök. Hozzátette, a város számára fontos a környezetvédelem, ezért a terveik szerint a jövőben is részt vesznek ebben a kezdeményezésben. – A hulladékcsökkentési héten igyekeztünk a fiatalabb korosztályt is megszólítani, így olyan rendezvényeket szerveztünk, amelyekhez a gyermekek is tudnak csatlakozni. Nagy öröm volt számunkra, hogy az óvodások, valamint az iskolások is rendkívül aktívak és kreatívak voltak ezeken a programokon. Több mint 250 főt szólítottunk meg, ami hatalmas siker – tette hozzá.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét november 18-tól 26-ig tartott.