Magyar írók és költők szerelmi történetei olvashatóak Nyáry Krisztián legújabb könyvében, az Így szerettek ők harmadik kötetében. A sorozat első része Facebook-bejegyzésekből született, a követőknek pedig annyira tetszettek ezeket az írásokat, hogy nyomtatott formában is kiadták 2012-ben, mely 40 történetet mutat be. A könyvet annyira megszerették az olvasók, hogy nem sokat kellett várni a második kötetre, amit 2013-ban publikált Nyáry. A könyv előszójában akkor leírta, hogy nem tervezi a sorozat folytatását. Kilenc év eltelte után azonban idén megjelent a harmadik kötet, ezzel százra nőtt a szerelmes történetek száma. A könyv olyan információkat is tartalmaz, amit az író korábban nem tartott etikusnak megírni.

Nyáry Krisztián elmondta, hogy Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész kutatásainak köszönhető a sorozat harmadik részének legmeglepőbb története.

Az Édes Anna modellje egy valóban létező dajka volt. Keresztes Erzsébet, a Kosztolányi családnál dolgozott, ő vigyázott a kisfiukra. Emellett szerelmi viszonya volt Kosztolányi Dezsővel, olyannyira, hogy minden valószínűséggel ő Keresztesi Erzsébet kislányának az édesapja – mondta.

Hozzátette, hogy egy jó műnek akkor is hatnia kell olvasójára, ha nem tud annak keletkezési körülményeiről, alkotója életrajzának ismerete nélkül azonban szegényebb lenne az értelmezése.

A könyvtári beszélgetés során az első kötetben fellelhető hatvani vonatkozású fejezetről is szó volt. A Kossuth-díjas Hatvany Lajosról, akit nem érdekelt a szüleitől örökölt cukorgyár. Önerőből akart író lenni, ezért csak annyit mondott mesterének, Gyulai Pálnak, hogy cukorkaüzletük van. Később a nehéz sorsú Kovács Júlia pártfogója lett, úrinőt akart belőle nevelni, ám eközben beleszeretett a lányba. Soha nem házasodtak össze, azonban két gyermekük is született.

Nyáry Krisztián jelenleg két könyvön dolgozik. Az egyik témáját a kávéházak és az irodalom kapcsolata ihlette, ami egy kultúrtörténeti könyvnek készül. A másikban pedig olyan személyekről szeretne írni, akiknek a mai magyar identitást köszönhetjük, ami leginkább a 19. században formálódott.

A könyvtárban az Így szerettek ők sorozat mellett megtalálhatóak az író más kötetei is.

Fotó: Albert Péter