A városzászló bevonulásával indult Hatvan évzáró ünnepsége a Nagy Endre Rendezvényteremben. Horváth Richárd polgármester évértékelő beszédében részletesen beszámolt a 2022-es év eseményeiről. Mint fogalmazott, olyan alapértékek mentén haladtak előre, amelyeket a hatvaniakkal közösen határoztak meg. Kiemelte, hogy az elmúlt időszakban erős közösség lett a város, és bebizonyosodott, hogy a hatvaniak törődnek egymással, és együtt döntenek a további lépésekről. Rámutatott, a hatvani értékek, a közös együttgondolkodás és cselekvés egyik legerősebb példája a Pro Natura mozgalom, amely számos civilt fog össze a környezet védeleméért.

A polgármester részletezte az év során megvalósult projekteket, kiemelte, hogy felújították a Dalit, a strand úszómedencéjét és az újhatvani rendelőket, elkészült a futópálya, a hatvaniak végre birtokba vehették a sportcsarnokot, a Zöldülő város projekt pedig méltó folytatása lett a főtér felújításának. Hozzáette: a közösségi költségvetés beruházásai 100 millió forintból valósultak meg, és mindeközben elindult már a következő évi projekt is. Mint mondta, fontos kiemelni, hogy az elért eredményeket komoly kihívások mellett sikerült véghez vinni. – Az első és legfontosabb kihívás az volt, hogy 2,2 milliárd adót fizettünk be a központi költségvetésbe ebben az évben, tavaly 1,1 milliárd forintot, azelőtt pedig 600 millió forintot. Három év alatt a hatvani emberek közel 4 milliárd forinttal támogatták a központi költségvetést. Gondoljunk bele, ebből az összegből mennyi utat és járdát lehetne építeni – mondta. Hozzátette, a Covid19-időszak és az Európa közepén kitört orosz-ukrán háború is több kihívás elé állította a várost. Az ennek következményeként feltörő energiaválság pedig mindenkire komoly terhet ró.

Horváth Richárd leszögezte, a szakmai munka mindeközben sem állt meg, olyannyira, hogy számos rangos elismerést nyert el a város. Átvehették a Városmarketing Gyémánt Díjat, a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny különdíját, Gulyás Katalin főkertész pedig az év főkertésze lett. Emellett a Legjobb Női Munkahely különdíját is elnyerte a polgármesteri hivatal.

A beszédében kitért rá, a terményvásáron mindösszesen 500 Ft-ért vásárolhattak a hatvaniak 15 kg burgonyát, 10 kg almát és 3 kg hagymát. Emellett egyéb módon is segítenek a városban. – Folyamatosan biztosítunk különböző támogatási formákat, a hatvani önkormányzat kiemelten segíti a gyermekeket nevelő családokat, a nyugdíjasokat illetve az első tanévüket kezdő gyermekek szüleit is. Most pedig, az aktuális helyzetre reagálva rezsitámogatást vezetünk be, amellyel megpróbálunk azokon segíteni, akik a megnövekedett rezsiárak miatt nehéz helyzetbe kerültek. Mindemellett támogatjuk a civileket, sportegyesületeket, és megpróbálunk mindenki mellé odaállni, aki hozzánk fordul – részletezte.

Ezen a napon több díjat is átadtak. A „Dr. Papp Zoltán kitüntető emlékgyűrű – a közügyért” kitüntetést Dr. Szilágyi Mária, a Hatvani Polgármesteri Hivatal Szervezési Osztályának vezetője kapta meg. Mária 2017. május 1-től kezdett dolgozni a hivatalban közoktatási referens munkakörben. Ugyanezen év december 1-étől tölti be a hivatal Szervezési Osztályának vezetői tisztségét. Rendkívül szerteágazó munkaterületért felel. Munkakörébe tartozik az önkormányzat köznevelést és közművelődést érintő feladatainak ellátása, melyek keretében az önkormányzat fenntartásában álló hét óvodai- és négy kulturális intézmény tartozik hozzá.

Az est során a polgármesteri díszokleveleket is átadták, így kitüntették Garádi Gézát, a Hatvani Úszó Klub vezetőedzőjét, Mátyássy Gábor festőművészt, Molnár Tamást, a Szent Adalbert Római Katolikus Templom kántorát, aki egyben a Grassalkovich Énekegyüttes karnagya is, továbbá polgármesteri díszoklevelet kapott Prouteau Éva, a hatvani Gigászok Sportegyesület úszóedzője és Schósz Barnabás, a Hatvani Sakk Kör elnöke.

A program zárásaként Ambruzs Berill és Ambruzs Nadin karácsonyi, zenés műsorát hallgathatta meg a közönség.

Fotó: Albert Péter