A téli ruházat korlátozza a mozgás szabadságát, amire egy sofőrnek igen nagy szüksége van vezetés közben, a télikabátnak és társainak ezért a csomagtartóban a helyük – írta a rendőrség balesetmegelőzési oldala a Facebookon.

Télikabát vagy vastag dzseki viselése esetén a biztonsági öv nem illeszkedik a testhez.

A test és az öv között néhány centis rés keletkezik a bélésnek és a kabát anyagának köszönhetően. Emiatt balesetben jelentősen megnő a sérülés veszélye. Szintén probléma, hogy a biztonsági öv megcsúszhat a kabát vastag és csúszós felületén (vészfékezéskor, illetve baleset esetén részben ki is lehet csúszni a kabátból), és az öv a test lágy részeihez csúszva súlyos belső sérüléseket okozhat.

Ha valaki vastag, bélelt téli kesztyűben fogja a kormányt, akkor kanyarodáskor, vagy vészmanőver végrehajtása közben előfordulhat, hogy a keze lecsúszik a kormánykerékről – ennek pedig súlyos következményei lehetnek.

Vezetéskor a téli sapka és a sál viselése sem ajánlott, a vastag téli csizmákkal és cipőkkel pedig kevésbé lehet érezni a pedálokat, ami gázadásnál, valamint fékezésnél egyaránt komoly biztonsági problémát jelenthet. Noha a fent leírtak nem szerepelnek a kötelező KRESZ-szabályok között, a tanácsokat érdemes megfogadni – figyelmeztet a rendőrség.

Kezdőkép forrása: Baleset-megelőzés FB oldala