A téli közlekedés teljesen más vezetéstechnikát és fokozottabb figyelmet igényel a járművezetőktől. Az autósoknak ilyenkor különösen körültekintőnek kell lenniük és a kocsijuk felszereltségét is ellenőrizni kell. Rózsa Attila, az egyik hatvani autósiskola vezetője elmondta: a rossz látási viszonyok miatt ügyelni kell a járművek világító és jelző berendezéseinek működőképességére és azok tisztántartására is. – Fontos, hogy alaposan felkészüljünk a téli vezetésre, hiszen ebben az időszakban erőteljesen megváltoznak az útviszonyok. Amennyiben jég képződik az utakon és az autó megcsúszik, akkor nem szabad rángatni a kormányt. Azt az erőhatást kell megszüntetni, ami kiváltotta a problémát, amennyiben egy hirtelen gázadásra kezd el az autó mozogni, akkor el kell venni a gázt – részletezte.

Hozzátette: ajánlott azt is megfontolni, hogy ónos esőben indokolt-e, hogy útnak induljunk, hiszen ez az időjárási körülmény alkalmatlan a vezetésre.

A téli időszakban jelenik meg leggyakrabban a köd is, ami még nagyobb odafigyelést igényel a gépjárművezetőktől. Ködös időben folyamatosan változik a látótávolság, ezért kiemelten fokozott figyelmet igényel a vezetés. Mint mindig, így a téli közlekedés során is számolni kell az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, esetleg meghibásodott autó megjelenésére.

Fotó: Albert Péter