Szerdától újra emelkedett az üzemanyag nagykereskedelmi ára, Magyarországon. Így a benzin bruttó 3, a gázolaj pedig bruttó 6 forinttattal lett drágább.

Az elmúlt időszakban kizárólag a világpiaci helyzet befolyásolta az üzemanyag árának az alakulását – hangsúlyozta a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Grád Ottó kiemelte, a Brent típusú kőolaj hordónkénti jegyzésára nemrég a 90 dollárt is túlszárnyalta. – Bár a múlt héten a 92 dollárt is elérte, de onnan azért visszatért a 90-es szintre a Brent típusú kőolaj világpiaci jegyzésára. Ennek ellenére nagy optimizmusra nem lehet okunk, mert a háborús konfliktusok esetleges eszkalációjáról érkező hírek a legjobb esetben is magasan tartják az árakat. A forint az euróval, és a dollárral szemben is gyenge sávban mozog. Tehát kevés esély van arra, hogy a következő időszakban árcsökkenést tapasztaljunk – részletezte.

Grád Ottó azt is elmondta, hogy az utóbbi időben romlott Magyarország régiós pozíciója, de a hazai olajvállalatok, a töltőállomás üzemeltetők mindent megtesznek azért, hogy továbbra is a középmezőnyben maradjanak az üzemanyagárak. – Ez nagymértékben függ az alapanyag árának a változásától. Egy nagyon komoly adózási környezetváltozáson vagyunk túl. Számít az is, hogy a forint, hogyan alakul majd a dollárral, és az euróval szemben, hiszen az összehasonlítást alapvetően az eurós árakkal lehet megtenni – fogalmazott.

A főtitkár hangsúlyozta azt sem szabad elfelejteni, hogy az üzemanyagokhoz szükséges alapanyag beszerzésének a feltételei is megváltoztak, ugyanis az Oroszországból érkező kőolaj mennyisége – Magyarország szempontjából – egyre kisebb részarányúvá kell, hogy váljon. Így hazánk számára kiemelten fontos az adriai csővezetéken keresztül érkező kőolaj.

Grád Ottó hozzátette, a nehézségek ellenére van elegendő alapanyag, amelyből a hazai finomítók elő tudják állítani a szükséges mennyiséget. Mindezeken felül pedig importból is érkezik üzemanyag, így a magyarországi ellátás fizikai szempontból biztosított.

Nagy Márton gazdasági miniszter az emelkedő árak miatt egyeztetésre hívta a hazai üzemanyagpiac legfontosabb szereplőit.

A szerdai emelés után bejelentették, péntektől kezdődően a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára csökkenni fog. A benzin 3 forinttal, amíg a gázolaj 5 forinttal kerül majd kevesebbe a benzinkutak részére.